OGYÉI: az ivermectin nem ajánlott koronavírus ellen

2020.12.07. 12:27

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn hivatalos állásfoglalást adott ki az ivermectin nevű, széles spektrumú féreghajtóról. Mint írják, az utóbbi időben több hír jelent meg a hazai sajtóban, amely az ivermectin hatásosságáról szólt Covid–19-fertőzésben. Felhívják a figyelmet, hogy

az ivermectin jelenleg sem Európában, sem az USA-ban nem rendelkezik a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség kezelésére vonatkozó terápiás javallattal.

Az érvényben lévő humángyógyászati javallata egyes parazitafertőzések kezelésére vonatkozik, ezért az intézet a jelenlegi ismeretek alapján senkinek nem javasolja az eredeti javallattól eltérő alkalmazást.

Pillanatnyilag nem állnak rendelkezésre olyan statisztikusan igazolt, tényszerű adatok, amelyek minden kétséget kizáróan alátámasztanák, hogy a gyógyszer alkalmazásakor a várható előnyök felülmúlják a kockázatokat.

Az OGYÉI az ivermectintartalmú, szájon át szedhető készítményeket

napjainkig még nem vizsgálta, így az alkalmazását sem engedélyezte COVID–19-re,

ezért mindenkit fokozott óvatosságra int a kérdésben. Az ivermectinnel további klinikai vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy rendelkezik-e megfelelő hatásossággal Covid–19-fertőzésben, valamint hogy alkalmazása mennyire biztonságos.

A gyógyszerészeti intézet azt javasolja, hogy a Covid–19-betegség lehetséges otthoni kezelését érintő kérdéseket minden esetben a háziorvosukkal beszéljük meg.