Galgóczi Ágnes: Magyarország felkészült az oltóanyagok szállítására, fogadására

2020.12.12. 13:59

A zsúfoltság elkerülése és a megfelelő távolságtartás lehetősége érdekében függesztették fel az idősek vásárlási idősávját – mondta el Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) járványügyi főosztályvezetője a közmédiának szombaton. 

Galgóczi Ágnes közölte: a szombattól érvényes intézkedés azt jelenti, hogy a gyógyszertárakban, élelmiszerboltokban és drogériákban a nyitvatartási idő alatt bármikor bárki vásárolhat. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a járványügyi szabályokat továbbra is be kell tartani. Az idősáv felfüggesztésével együtt arra kérte az időseket, hogy lehetőség szerint akkor menjenek boltba, amikor kisebb a zsúfoltság, vagy kérjenek segítséget családjuktól a vásárláshoz. A szakember emlékeztetett, hogy péntektől a posta megkezdte a nyugdíjasok számára annak az adatlapnak a kiszállítását, amellyel jelezhetik a koronavírus elleni védőoltásra vonatkozó igényüket. Ezenkívül az interneten bárki regisztrálhat a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Magyarország felkészült az oltóanyagok szállítására, fogadására, és kijelölték az oltópontokat. Az oltási terv elkészült, először azok kapják meg a vakcinát, akik a járványügyi védekezésben részt vesznek. Egyúttal folyamatosan figyelemmel kísérik a vakcinafejlesztéseket, kutatásokat

– jegyezte meg. Hozzátette: több olyan vakcina is van, amelynek dokumentációját az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) benyújtották törzskönyvezésre; tudomása szerint a Pfizer/BioNTech gyógyszercég által kifejlesztett vakcina áll legközelebb az európai engedélyeztetéshez. Az EMA-hoz a szükséges dokumentációt már beadták, így várhatóan december végén az oltóanyag megkaphatja a törzskönyvet.