Alaptörvény-módosítás: az ellenzék szerint a Fidesz ezzel szentesítette a rablást

D NOE20201215006
2020.12.15. 12:25
Az Alaptörvény kilencedik módosításával az alkotmányba bekerült, hogy az anya nő, az apa férfi. A parlament 134 igennel, 45 nemmel és 5 tartózkodással fogadta el a módosítást. A DK kivonult és nem vett részt a szavazáson.

Jobbik: egy ország lélegzett fel, az apa férfi!

Csak a Fidesz tudhatja, miért kellett ismét módosítani a gránitszilárdságáról híres Szájer-féle alaptörvényt. Nekünk legfeljebb sejtéseink lehetnek. Valószínűleg egy ország lélegzett fel, hogy megtudhattuk, hogy az apa: férfi... A kérdés csupán az, hogy a módosításhoz kértek-e tanácsot Szájer Józseftől és ha igen, azt az ereszcsúszdázás előtt vagy után. Nem mindegy, ugyanis elkötelezettségből vagy ijedt szégyenében változtatott még egyet az Alaptörvényen.

MSZP: az Alaptörvény módosítása nem állítja meg a fertőzés terjedését

Az MSZP nemet mond a közpénzek eltüntetésének alkotmányos szintre emelésére, így a Szájer Józseftől származó alaptörvény sokadik módosítására is nemmel szavazott.

A szocialisták azt írták közleményükben: Az egészségügy és a szociális ellátórendszer megerősítése helyett az Orbán-kormány a koronavírus okozta válságot a hazugságon és képmutatáson alapuló önkényuralmi rendszerének fenntartására és a saját oligarchái további gazdagítására használja. Az ellopott közpénzek alapítványokba rejtéséről szóló alaptörvény-módosítása nem menti meg az emberek életét, nem állítja meg a fertőzés terjedését, és nem biztosítja az emberek megélhetését sem. A Fidesz alaptörvény-módosítása nem szól másról, mint a közpénzek eltüntetésének alkotmányos szintre emeléséről, ezt szavazták ma meg a kormánypártok a Parlamentben - írták a szocialisták. 

A Demokratikus Koalíció nem vett részt az Alaptörvényt módosító szavazáson

Az Országgyűlés megszavazta a „gránitszilárdságú” Alaptörvény kilencedik módosítását, amely a pánikkormány szerint a magyar családok erősebb védelmét, a gyermekek biztonságát hivatott szolgálni, valójában azonban a Fidesz álszent és kirekesztő családpolitikájának írásba foglalása. Mivel a DK nem fogadja el legitimnek a mostani Alaptörvényt, ezért az annak módosításáról szóló szavazáson sem vett részt.

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz erkölcsileg már régen hiteltelenné vált ahhoz, hogy keresztény értékekre hivatkozva írja át Magyarország Alaptörvényét. A pánikkormány és gyáva miniszterelnöke jobban tenné, ha a Borkai-, Szájer- és Kalota-ügyek után nem akarná erkölcsből és kereszténységből kioktatni a magyar társadalmat – írja közleményében Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese.

LMP: az Alaptörvény módosítása a rablás szentesítése

Az Alaptörvény újabb átalakításával a Fidesz ismét bebizonyította, hogy csak a saját hatalmának megőrzése és a gazdagodás érdekli – írja az LMP. Az „anya nő, apa férfi” kitétellel árt az örökbefogadásra váró gyerekeknek és a Szájer-ügy fényében nevetségessé teszi önmagát. Álságos és képmutató, saját tagjait, szimpatizánsait is arra kényszeríti, hogy az életük jelentős részét hazugságában, a lebukástól, kiközösítéstől való félelemben éljék le. Az ereszcsatorna-ügy esély volt arra, hogy a Fidesz mindezt átgondolja, visszavonja a javaslatát, de nem ezt tette. A kormánynak a válság, a járvány kellős közepén is csak az jár az eszében, hogy miként lehet lenyúlni mindent, hogyan lehet megoldani, hogy az alapítványokba átszivattyúzott több 

százmilliárd forint elveszítse közpénz jellegét, és hogyan lehet bebetonozni a NER-vagyont.

Az, amit most az Alaptörvénnyel tettek, nem más, mint a rablás új módjának a szentesítése. Egyben fontos jele annak, hogy a kormány már a 2022-es választások elvesztésével számol – mondta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

Párbeszéd: a Fidesz Alaptörvénybe foglalja a lopást

Alaptörvény-módosítással, lopással, választási csalással – mindezt törvény mögé bújva – foglalkoznak ahelyett, hogy hozzáértően kezelnék a járványt – írja közleményében a Párbeszéd.

Azt gondolták, bedobnak egy csalit, és majd az ellenzék arról fog állandóan beszélni, hogy az anya nő, az apa meg férfi – nem pedig arról, hogy éppen

legalizálják a közpénzek ezermilliárdjainak kitalicskázását.

Ennyi erővel azt is el lehet mondani, hogy a kutya állat, a tulipán meg növény, sőt Szabó Tímea egy olyan módosító indítványt is benyújtott ehhez az Alaptörvény-módosításhoz, amely kimondja: Orbán Viktor férfi, és Mészáros Lőrinc férfi – írják. 

A Párbeszéd szerint a gránitszilárdságú Alaptörvény-módosítás célja – a magyarázat szerint – a közpénzek újradefiniálása, de valójában ez intézményesített lopás. A közpénz az, amit nem lopunk el. A közpénz az, ami a magyar embereké, ami mindenkié, amit az egészségügyre, az oktatásra, az emberek megélhetésére és a jólétre kell költeni. 

A bíróság már egyszer kimondta, hogy a közpénz nem veszítheti el közpénz jellegét, Orbánék ezért módosították az Alaptörvényt, hogy legyen mire hivatkozni. Továbbá azt hiszik, azzal, hogy Alaptörvénybe foglalják a lopást, majd a kormányváltás után, 2022-ben nem lehet visszaszerezni ezt a közpénzt, jogi eszközökkel. Dehogynem! 

– írja a Párbeszéd. 

Momentum: Orbán Viktor hatalomtechnikázásra használja a járványhelyzetet

Fekete-Győr András azt mondta: ahogy tavasszal, úgy Orbán Viktor most is a közpénzek ellopására és hatalomtechnikázásra használja a járványhelyzetet. Ezért módosítják a választási törvényt, ezért menekítik alapítványokba a közpénzek egy részét, és ezért kezdenek identitáspolitikai csatákba akkor, amikor naponta több mint százan halnak meg a koronavírustól. Nekik egy hatalomtechnikai lehetőség a koronavírus, az egyetlen mérőszámuk pedig a kormány népszerűsége, nem pedig a megmentett életek száma.

Az alkotmányozás szégyene, ami ma a parlamentben történt. 2022 után lemossuk ezt a szégyent. Az európai Magyarországon minden parlamenti pártot bevonva, civil szervezetekkel konzultálva fogunk új alkotmányt alkotni, amit aztán népszavazással erősítünk meg. Ettől lesz gránitszilárdságú egy alkotmány, nem pedig attól, hogy a hatalmasok kényük-kedvük szerint változtatgatnak rajta

– írta közleményében Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. 

Mi Hazánk: a Fidesz bebetonozza a kormányzati korrupciót

Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselő csoportja sem támogatta az Alaptörvény módosítását, az írják közleményükben, mert az törvényesíteni akarja a korrupciót. Ugyanakkor 

elkötelezettek vagyunk az LMBTQ-propaganda agresszív nyomulásának visszaszorítása mellett

- írják.

Ezt azonban csak az első lépésnek tekintjük, a kormány még csak elkezdte, de nem fejezte be a teendőket az agresszív homoszexuális propaganda visszaszorításával kapcsolatban - fogalmaz a közlemény. 

A normalitás pártjaként a lehető leghatározottabban léptünk fel a szivárványos zászló középületekre történő kihelyezése ellen, valamint a mesekönyvbe bújtatott aberrált propagandával szemben is, így a kormány által előterjesztett módosítás ezen részét támogatjuk. Ugyanakkor a Fidesz ismét élt azzal a tisztességtelen módszerrel, hogy saláta alaptörvény-módosítást nyújtott be, ám a közpénz fogalmának ilyen meghatározása elfogadhatatlan a Mi Hazánk számára. Nem vagyunk hajlandóak asszisztálni a kormányzati korrupcióhoz, nem vagyunk hajlandóak megszavazni a lopás törvényesítését - írta a Mi Hazánk Mozgalom. 

(Borítókép: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Orbán Viktor miniszterelnök, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (középen j-b) szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 15-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)