Gulyás: Nem lesz szavazás Deutsch Tamás kizárásáról

2020.12.15. 21:42

Deutsch Tamás ismét bocsánatot kért, hogy ne zárják ki – írta meg az Index kedden. Levelében a Fidesz-KDNP delegációjának vezetője azt írja, hibázott, amiért bocsánatot kér. Manfred Weber az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője, a Fidesz pedig az Európai Néppárt (EPP) tagja.

Szeretném megismételni a bocsánatkérést Manfred felé és a többi kollégám felé. Nem állt szándékomban megbántani senkit, sem a frakcióvezetőt, sem a frakció többi tagját, sem a pártcsaládunkat általánosságban

– állítja Deutsch.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az ATV-ben reagált a történésekre. Gulyás Gergely azt mondta, szerinte nem lesz szavazás Deutsch Tamás kizárásáról.

Nem látok ebben az ügyben győzteseket, sokkal inkább látok egy vesztest. A vesztes az Európai Néppárt, amilyen vitákat a saját soraiban megenged és felnagyít

fogalmazott Gulyás.

Szerinte az Európai Néppárt az elmúlt 4-5 EP-szavazáson egyre rosszabb eredményeket ért el, miközben a Fidesz-KDNP egyre jobbakat. Hozzátette: „A magyar kormánypártok jó eredményeket mondhatnak magukénak az EP-választásokon, a Néppárt pedig egyre gyengébbeket. Ha kell segíteni, akkor szívesen segítünk” – jelentette ki.

Elutasításra készülnek?

Brüsszeli értesülések szerint az Európai Parlament, miközben szerdai plenáris ülésén áldását adja majd a közösségi pénzek felhasználásához jogállamisági feltételeket szabó leendő új közösségi joganyagra, külön állásfoglalásban az utóbbit értelmező múlt heti négyoldalas csúcsnyilatkozat elutasítására készül.

Gulyás erre is reagált:

Semmilyen jelentősége nincs annak, hogy az Európai Parlament milyen határozatot fogad el. Az Európai Unió jogrendjében két szabályt érdemes figyelembe venni: az egyik maga a normatív szabály, az a rendelet, amit majd elfogad az Európai Unió tanácsa, ahol a tagállamok képviselői vesznek részt. És az állam- és kormányfők, akik pedig a legmagasabb döntéshozó testületet jelentik az Európai Unióban, ők pedig egy világos politikai megállapodást kötöttek, amit a bizottság magára nézve kötelezőnek is vesz.

A parlament 134 szavazattal 45 ellenében és 5 tartózkodás mellett kedd délelőtt elfogadta az Alaptörvény kilencedik módosítását, amely alkotmányba foglalja, hogy az anya nő, az apa férfi, közpénz pedig az állam bevétele, kiadása és követelése. A zárószavazás tanúsága szerint 15 képviselő nem voksolt.

A miniszter az ATV-ben erre azt mondta,

nem látja, hogy az anya nő, az apa férfi mondat egy szűk kisebbségen kívül másokban komolyabb indulatot váltana ki.