Az operatív törzs cáfol: továbbra is tilos az idősotthonok látogatása

2020.12.16. 11:51

Az operatív törzs álhírnek nevezte, hogy Müller Cecília titokban feloldotta az idősotthonok látogatási tilalmát. A tisztifőorvos csak ajánlást tett a szabályok lazítására, amiről nem született hivatalos döntés. 

A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT HATÁLYOS RENDELKEZÉSE TOVÁBBRA IS ÉRVÉNYBEN VAN, ÉS TILTJA AZ IDŐSOTTHONOK LÁTOGATÁSÁT. 

Galgóczi Ágnes, a Népegészségügyi Központ járványügyi vezetője határozottan cáfolta a tilalom feloldását. Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a jelenlegi járványhelyzetben veszélyes lenne az időseket a fertőzés kockázatának kitenni. Hozzátette: az ünnepek előtt meg fogják teremteni annak a lehetőségét, hogy a lakók és családtagjaik találkozhassanak, „erről rendelkezés születik majd” – mondta. 

Ráadásul az idősotthonokban, ha valaki elkapja a vírust, abból könnyen tömeges fertőzés alakulhat ki, és a koronavírus áldozatainak többsége 65 év feletti, krónikus beteg a statisztikák szerint.

A budapesti otthonokba tilos beengedni a látogatókat

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes arra figyelmeztetett, hogy a

a FŐVÁROSI INTÉZMÉNYEK TOVÁBBRA IS Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata ALAPJÁN TILTJÁK AZ INTÉZMÉNYEK LÁTOGATÁSÁT.

 A fővárosi intézményekbe továbbra sem fogják beengedni a látogatókat. 

Gy. Németh cáfolta a sajtóban megjelent állításokat. Közösségi oldalán azt írta: 

Müller Cecília kiadott egy ajánlást, hogy oldják fel a tilalmat. Ezt értette félre a sajtó, és a teljes magyar közvélemény. Azért értették félre, mert félreérhető, mert előkészítetlen és átgondolatlan. Mert csak a ködösítés megy, miközben minden felelősség az intézményvezetők vállát nyomja. Mert ez a kormány egyszerre tilt és enged, hogy ne legyen felelősségre vonható, hogy senki ne kérdezze meg, hogy kinek a lelkén szárad ez a borzalmas helyzet?!

A főpolgármester-helyettes megerősítette, hogy a fővárosi idősotthonok betartják a hatályos járványvédelmi intézkedéseket. Egyetlen látogatót sem engedhetnek be. Gy. Németh Erzsébet Müller Cecília félreérthető ajánlásáról azt írta: 

Amit csinálnak, az kegyetlenség. Kegyetlenek az idősekkel, akik várják a rokonaikat most, és szívtelenek a hozzátartozókkal, akik ünnepi díszbe öltöztették a lelküket, és végre elindultak együtt ünnepelni.