Az önkormányzati advent a rászorulókról szól

2020.12.19. 07:47

A koronavírus-járvány elleni védekezésen túl a magyarországi önkormányzatoknál az adventi időszak a rászorulók megsegítéséről szól – derül ki az MTI körképéből. 

Debrecenben, illetve Hajdú-Bihar megyében a karitatív szervezetektől, egyházaktól és civil szervezetektől is folyamatosan érkeznek a felajánlások. Az úgynevezett szeretetdobozokat tartós élelmiszerekkel, tisztálkodó- és tisztítószerekkel töltik meg azoknak és azoknak a családoknak adják, amelyek már a járványhelyzet előtt is nélkülöztek.

Békéscsabán hétszáz rászoruló családhoz juttatott el az önkormányzat tartósélelmiszer-csomagot, a csaknem tizenhárom kilogrammos karácsonyi csomagok a többi között tésztákat, rizst, lisztet, cukrot és szaloncukrot tartalmaztak. Emellett a megyei önkormányzat a helyi kistermelőknek és kézműveseknek próbál segíteni azzal, hogy a bekesmegye.hu oldalon egy aloldalt hoztak létre Békés megyei online kézműves karácsonyi vásár néven. Itt bemutatják a termelők alkotásait, szolgáltatásait, és megosztják a kézművesek elérhetőségét is.

Gyulán azokat a családokat segítik, ahol a gyerekeknek digitális oktatást rendelt el az iskolájuk, és az életvitelszerűen lakott ingatlanban nincs helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás. 

A kecskeméti művelődési központban, a már jól bevált cipősdoboz akcióval gyűjtöttek játékokat, írószereket, könyveket, ruhákat vagy tisztálkodószereket. A csomagokat idén is a Magyar Vöröskereszt segítségével juttatják el a rászoruló gyermekeknek. Ezen felül a Városi Szociális Közalapítványa több millió forint értékben ad át csomagokat és támogatást városszerte.

A kiskunhalasi járványkórház dolgozóit a Berkemann közel négymillió forint értékű ajándékkal lepte meg, mintegy száz pár orvostechnikai tanúsítású papucsot osztott szét a cég. 

Élelmiszercsomaggal segíti az otthon tanuló diákokat a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum; több mint hetven, fejenként 25 ezer forint értékű ajándékcsomagot vittek hátrányos helyzetű tanulóiknak a Borbély Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium nevelőtanárai. A salgótarjáni kollégiumba Nógrád megye különböző részeiről és a megyehatáron túlról is járnak diákok. A kollégium vállalta azt is, hogy aki az online oktatásban megfelelő informatikai eszköz vagy internetelérés hiánya miatt nem tud részt venni, annak - bár a kollégium a járványveszély miatt zárva van - biztosítják az oktatási lehetőséget és eszközöket, kivételes esetben pedig szállást is adnak, hogy diákjaik sikeresen teljesíthessék tanulmányi kötelezettségüket.

Kaposváron 156 rászoruló gyermek kaphatott karácsonyi ajándékot a Biztos Kezdet Gyerekházban annak köszönhetően, hogy az önkormányzat idén ötödik alkalommal csatlakozott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet országos adventi pénzadománygyűjtéséhez, illetve az ahhoz kapcsolódó segélyakciókhoz. Az ajándékokat a város főterén felállított adománykuckóban gyűjtötték, a felajánlók többsége édességgel, játékkal, ruhaneművel kedveskedett a gyerekeknek.

A pécsi önkormányzat – részben a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő – rászoruló családok részére összesen négymillió forint értékben négyszáz élelmiszercsomagot állított össze. Civil szervezetek segítségével további 700-800 pécsi család legalapvetőbb szükségleteit elégítik ki a baranyai megyeszékhelyen. Közölték azt is, hogy mintegy 200-250 családnak biztosítanak ezen a télen tűzifát.

Keszthelyen eddig mintegy 3 millió forint értékű adomány gyűlt össze az önkormányzat, a helyi ifjúsági kerekasztal és a Keszthely összefog elnevezésű civil kezdeményezés jóvoltából. A Tegyél jót, Keszthely! néven idén először meghirdetett akció révén elsősorban időseket, rászoruló családokat támogatnak egy-egy 10 ezer forint értékű csomaggal, amelyben helyi termelőktől vagy vállalkozóktól vásárolt tartós élelmiszerek vannak, de akadtak kereskedők, akik ruhaneműket, lábbeliket kínáltak fel adományként. Az összegyűlt felajánlásokból csaknem 300 családot tudnak segíteni, de a városi kórház és a mentőállomás dolgozói számára is mintegy 300 ezer forint értékű adomány érkezett.

Online aukciót indított Szombathelyen az Agora Kulturális Központ: ezzel a vásárokat nélkülözni kényszerülő kézműves árusokat, a helyi kis- és középvállalkozókat is segíteni akarják, a licitek összegéből pedig a szombathelyi Covid-betegeket támogatják. Advent első vasárnapjától lehet licitálni a helyi vállalkozások, kézművesek és őstermelők által felajánlott termékekre, a befolyó összegből olyan eszközök beszerzését támogatják, amelyek a Markusovszky Kórház koronavírusos betegeket ápoló osztályai számára jelentenek segítséget. 

Kapcsolódó

A Vöröskeresztnek a fertőtlenítő a leghasznosabb ajándék

Heti 250 maszkra és 40 liter fertőtlenítő szerre van szüksége a humanitárius szervezetnek.  • Tippek
  • Bankszámla