Varga Judit: Ez totális győzelem

2020.12.21. 09:54

Az Európai Tanács által elfogadott megállapodás megfelelő biztonságot ad, hogy az uniós szerződéseket nem fogják a jövőben megsérteni – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Magyarország olyan feltételekkel juthat hozzá a forrásokhoz, mint minden rendes tagállam. Más típusú feltételek, amelyek mindig is a büdzséhez kapcsolhatók voltak, természetesen alkalmazandók, de ez a politikai, ideológiai feltételrendszer teljesen kikerült a képből, ezen a csatornán többet államot fenyegetni nem lehet az Európai Unióban, ezért ez totális győzelem.

Utalt arra, hogy 750 milliárd eurós az új generáció európai uniós mentőcsomag. Ebből a júliusi számadatok alapján összességében Magyarország tízmilliárdnyi hitelfelvételi lehetőséget kapott, illetve körülbelül 6-7 milliárdnyi támogatást.

Kapcsolódó

Győzelem és vereség – az uniós költségvetés elfogadásának krónikája

Győzelem és vereség – az uniós költségvetés elfogadásának krónikája.

Ez csak a mentőcsomag, a hétéves pénzügyi keretterv több mint 1100 milliárd eurónyi más típusú pénzügyi eszköz, abból is csak a Magyarországra hét éven át áramló kohéziós források több mint 20 milliárd eurót tesznek ki, és tízmilliárd eurónyi agrártámogatás is van ebben a hétéves kerettervben. A magyar programokat  Brüsszelben jóváhagyták, és utólagos a finanszírozás.

Kapcsolódó

Orbán Viktor: Megküzdöttünk a jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást

A miniszterelnök szerint a brüsszeli vita nem csak a jogállamisági mechanizmus körül folyt, tétje az Európai Unió jövője volt.

Varga Judit hangsúlyozta: júliusban értük el ezt a nagy sikert, hiszen a korábban javasolt kohéziós forrásokhoz képest sikerült plusz kétmilliárd euróval megemelni a magyar borítékot, és az agrárpénzeket is tudtuk növelni. Ezek benne vannak a hétéves kerettervben, sőt, még azt is sikerült elérni, hogy figyelembe vegyék a régiók fejlettségi szintjét, így pluszforrások jutnak a fejletlenebb régiók számára.