A Marketing Professzorok szerint a magyarok fele nem oltatná be magát koronavírus ellen

2020.12.22. 10:47

A magyarok fele nem oltatná be magát a koronavírus elleni vakcinával, mert fél az esetleges mellékhatásoktól, ráadásul úgy vélik, túl kevés idő állt rendelkezésre a védőoltás kifejlesztésére – derül ki a Marketing Professzorok decemberi Covid–19-vakcina-kutatásából. Az Indexet arról tájékoztatták, hogy

az emberek közel fele biztosan nem fogja magát beoltatni, 27 százalékuk pedig még nem döntötte el, hogy kér-e az oltóanyagból.

Az online felmérést eddig 1212 magyar felnőtt töltötte ki az interneten, és a válaszokból úgy tűnik, hogy 

a magyarok nemigen bíznak a vakcinációban.

Érdekes, hogy azok, akik már átestek koronavírusos betegségen, még kevésbé nyitottak a lehetőségre: 54 százalékuk biztosan nem fogja kérni a védőoltást, a válaszadók további 27 százaléka pedig még nem döntött az oltásról. A felmérésből kiderül továbbá, hogy a magyarok fele nem tartja igazán súlyos betegségnek a koronavírus okozta fertőzést

A megkérdezettek 56 százaléka értékelte 8-as, 9-es, 10-es fokozattal a Covid–19-vírus okozta járvány veszélyességét egy 1-től 10-ig terjedő skálán. Minden negyedik válaszadó szerint a vírus ugyan létezik, de nem veszélyesebb, mint az influenza. A válaszadók 62 százaléka pedig úgy véli, azért kell betartani az óvintézkedéseket, mert ez egy olyan veszélyes vírus, aminek jelenleg nem is értjük teljesen a működését és a mechanizmusát.

Ugyanakkor az emberek 78 százalékának a közvetlen ismerősei között már előfordult a betegség, de csak ötödüknek volt olyan fertőzött ismerőse, aki nem élte túl a vírussal való találkozást – írják. Hozzáteszik: az oltásellenesség hátterében többféle tényező állhat.

A legtöbben – a megkérdezettek 66 százaléka – az esetleges nem ismert mellékhatásoktól fél, míg a válaszadók 64 százaléka úgy érzi, túl rövid idő állt rendelkezésre a vakcina kifejlesztésére. Az oltásra hajlandó magyarok egyharmada az amerikai vakcinában bízik, az orosz oltóanyagot csupán 8 százaléka tartja megfelelőnek, a védőoltásért pedig a legtöbben semmit vagy csak igen kevés pénzt, 1000–5000 forint közötti összeget fizetnének.