Kásler Miklós: hetvenéves lemaradást kellett pótolni az egészségügyben, de most új időszámítás jön

2020.12.27. 14:16 Módosítva: 2020.12.27. 16:47

„Az advent a várakozásról, felkészülésről szól. Felkészülünk a Megváltó érkezésére, de közben számot is vetünk az elmúlt év eseményeivel, cselekedeteinkkel, tervezett és megvalósított céljainkkal”

– kezdi 2020-as évértékelő beszédét Kásler Miklós.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Facebook-oldalán osztotta meg a tárcavezető az ünnepi beszédet, amelyet a következőképpen folytat: az idén a koronavírus-járvány megnehezítette az életünket, de az Emmiben számos olyan rendkívül fontos intézkedés született, amely megkönnyítette az életünket – véli Kásler Miklós, majd hosszas felsorolásba kezd. 

Egyszerűbb lett az örökbefogadás, tavaly ezer örökbefogadás történt, s az esetek kétharmadában olyan gyerekek találtak családra, akik korábban gyermekvédelemben nevelkedtek. A kormány eddig is és ezt követően is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a gyermekeink méltó környezetben tanulhassanak. Ennek érdekében a kormány a nyár folyamán 4,6 milliárd forintot fordított felújítási munkálatokra, minden, közoktatásban tanuló gyermek ingyen kap tankönyveket, és tovább bővítettük a gyermekétkeztetésre fordított forrásokat is. Összesen 106 ezer rászoruló általános iskolás kapott tanszercsomagot 765 millió forintos kormánytámogatásból

– mondja, hozzáfűzve, hogy elkészült a módosított Nemzeti alaptanterv, amely szerinte lakóhelytől és szociális helyzettől függetlenül ugyanazon lehetőséget kívánja biztosítani a gyermekeknek. 

Mindannyiunk közös célja, hogy a köznevelésből kilépő fiatalok a tudásukkal 2030-ra a világ élvonalába kerüljenek. Fontos a közszférában dolgozók megbecsülése is, a kulturális közalkalmazotti jogviszony munkaviszonnyá alakult, és 6 százalékkal emelkedtek a bérek. Rendeződött az önkormányzati fenntartású színházak finanszírozása is: 2020 áprilisáig minden helyhatósággal megegyeztünk, közös állami-önkormányzati működtetésűvé vált nyolc fővárosi színház, s húsz vidéki város harminc intézménye is

– emelte ki a miniszter, majd elmondta, az egészségügyben új időszámítás kezdődik.

Hetvenéves lemaradást kellett behozni. Korszakos jelentőségű orvosi béremelési program indult, első emelt bérüket februárban kapják az orvosok, majd 2023-ig több lépcsőben emelkedik a fizetésük. A számok nyelvén: 2023 januárjától 687 ezer forintra emelkedik a kezdő orvosok bére, 16 és 20 év orvosi pálya után közel másfél millió forintos lesz a fizetés, míg több mint 41 év praktizálás esetén 2,3 millió forint lesz az illetmény. Megszűnik a hálapénz, s létrejön az egészségügyi szolgálati jogviszony, amely kiszámíthatóbb életpályát jelent minden magyar egészségügyi dolgozó számára 

– hangzott el az évértékelőben. Kásler Miklós hozzátette: elkezdődött az egészségügyi szakdolgozók béremelése is, 2022-re egy ápoló 2 és félszeresét keresi majd annak, amit 2016 előtt keresett; januártól 14 százalékkal, novembertől újabb 20 százalékkal nőtt az ápolók bére. Mint mondta, a következő állomás 2022 januárjában lesz, amikor további 30 százalékkal nő az ápolók illetménye.

A járvány okozta nehézségek a sportban is jelentkeztek, de a kormány ebben az ágazatban is segítséget nyújtott. Tíz évvel ezelőtt, 2010-ben 17,8 milliárd, 2020-ban már 127 milliárd forint jutott erre a célra. Az állam, tekintettel az olimpia évére, tizenhat kiemelt sportágat támogatott 8,5 milliárd forinttal; a felzárkózó sportágakra az idén 400 millió, míg a feltörekvő sportágak tehetséggondozó programjának harmadik ütemére 125 millió forintot különítettünk el

– ismertette, hozzátéve, elkészültek a sportágak rövid és hosszú távú jövőjét meghatározó ajánlások. Végezetül megemlítette azt is, hogy a több száz milliós sporttámogatás mellett néhány új tanterem is épült.

A köznevelési infrastruktúra fejlesztési programjában az idén nyárig huszonegy új tanuszoda, huszonöt új tornaterem épült, húsz iskola új tantermekkel bővült, emellett hat iskola és egy óvoda épült meg – ez figyelemre méltó.