Izer Norbert: Az új adóügyi könnyítések szinte mindenkit érintenek majd

2020.12.29. 08:59

A 2021-ben hatályba lépő adóügyi könnyítések szinte mindenkit érintenek – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Kiemelte, hogy az újlakás-értékesítések áfamértéke 22 százalékponttal, öt százalékra csökken, a január 1-től érvényes illetékmentességnek köszönhetően pedig másfél millió államigazgatási ügy intézése válik ingyenessé. Az illetékmentesség a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő gyermekes családoknak is jár, akár új, akár használt lakást vásárolnak. A pálinka bérfőzetése és magánfőzése évi 86 liter párlatig adómentes lesz. A magánszemélyek félmillió forint helyett egymillióig igényelhetik a 12 havi automatikus részletfizetési kedvezményt.    

Izer Norbert jelezte: nemcsak a lakosságnak hoz kedvező adóváltozásokat az újév, hanem a vállalkozásoknak is. A kisvállalati adó (kiva) mértéke 12 százalékról 11-re csökken, és a bevételi értékhatár a jelenlegi egyről hárommilliárd forintra, a kilépési pedig háromról hatmilliárdra nő. A kkv-k körében egyre népszerűbb ez a foglalkoztatás- és beruházásösztönző adófajta.     

Könnyebb lesz az adótartozások rendezése

is. A könnyítések érintik az szja-bevallást is, és már a májusban benyújtandó 2020-ról szóló bevallásban – kétszázezer forint helyett – félmillió forintos tartozásig, hat hónap helyett szintén 12 hónapra kérhető a személyi jövedelemadóra és a szociális hozzájárulási adóra a pótlékmentes részletfizetés.   

Mintegy

800 ezer vállalkozás esetén a felére csökken jövőre a helyi iparűzési adó maximális mértéke.

Maximum egy százalék helyi iparűzési adóval számolhatnak 2021-ben az egyéni vállalkozók, az egyéb vállalkozó magánszemélyek (például az őstermelők) és azok a kkv-k, amelyeknek összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, az árbevétele vagy a mérlegfőösszege pedig legfeljebb négymilliárd forint – emlékeztetett az államtitkár.