Jön az extrém hideg, ezt muszáj lesz megcsinálni előtte

2021.01.11. 16:14 Módosítva: 2021.01.11. 16:16

A Magyar Víziközmű Szövetség, mint a magyarországi ivóvíz- és csatornaszolgáltatást végző szervezetek képviselője, közleményében arra hívja fel a lakosság figyelmét arra, hogy az előrejelzések szerint 

a hét végén megérkezik az extrém hideg idő, emiatt pedig szükséges a vízmérők, valamint a vízvezetékek és a szerelvények téliesítése.

Magyar Víziközmű Szövetség hangsúlyozza, hogy 

a télen nem lakott ingatlanoknál fontos a vízhálózat és a vízmérők víztelenítése, valamint a vízmérő akna letakarása, szigetelése, de javasolt az ingatlan rendszeres időközönkénti ellenőrzése is,

az esetleges károk megelőzése és mihamarabbi észlelése miatt.

Ezenfelül azt is kiemeli a Magyar Víziközmű Szövetség, hogy a télen is lakott ingatlanoknál fontos, hogy a 

vízmérő akna szigetelése megtörténjen.

Ugyanakkor azokra a vezetékszakaszokra is kiemelt figyelemmel kell lenni, amelyek kevésbé védett helyen (pincében, falon kívül) vannak, ezeket is célszerű szigetelőanyaggal védeni. 

A kerti csapokat vízteleníteni kell, valamint a telepített öntözőberendezésekre is érdemes jobban odafigyelni,

mert ezek bár fagyállóak, az élettartamukat meghosszabbíthatja, ha víztelenítve vannak.

A szövetség informál arról is, hogy amikor az idő majd enyhül a hideg után, érdemes ellenőrizni a vízmérőt.

A közleményben külön kitérnek rá, hogy ha valaki azt tapasztalja, hogy nem forog a mérő csillagkereke, ha megnyitja a csapot, vagy szilánkosra tört a vízmérő üvege, esetleg eldeformálódott a számlálószerkezet vagy a lakásban nem folyik a víz,

ezekben az esetekben valószínűleg csőtörés történt,

amelyről a szolgáltatót értesíteni kell. A vízdíjszámlán szereplő víziközmű szolgáltató hibabejelentő számát kell tárcsázni és érdeklődni a további feladatokra vonatkozóan.

Ezenfelül minden olyan vízelfolyás, amely a szolgáltatási pont utáni hálózaton keletkezett, a felhasználó számláját terheli, mert az ő birtokán lévő hálózat meghibásodása okozta a veszteséget. Erre a hatályos jogszabályok kötelezik a felhasználókat.

A Magyar Víziközmű Szövetség arra biztatja a felhasználókat, hogy lakóterületükön működő víziközmű szolgáltatójuk minden kérdés esetén szívesen áll a rendelkezésükre, hívják őket bizalommal a vízdíjszámlán található elérhetőségek bármelyikén.