Vádat emeltek több ember ellen, amiért hamis adatokkal juttattak külföldieket magyar útlevélhez

2021.01.11. 11:14

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség nyolc emberrel szemben, akik a vádhatóság szerint bűnszövetségben 76 külföldit juttattak hamis adatokkal magyar útlevélhez, közölte a főügyészség vezetője hétfőn az MTI-vel.

Ibolya Tibor a közleményében azt írta: egy 36 éves férfi 2015-ben megállapodott az Európai Unión kívüli külföldiekkel, hogy pénzért segít nekik az unió és az Amerikai Egyesült Államok területére jogellenesen bejutni. Ennek érdekében társaival megszervezte, hogy a külföldiek olyan útlevélhez jussanak, amely az ő fényképüket és ujjlenyomatukat, azonban uniós polgárok, honosított magyar állampolgárok adatait tartalmazta.

Az elkövetésbe bevontak két fővárosi okmányirodai ügyintézőt is, akik közül az egyiket megvesztegették, így juttatva a többek között ukrán, orosz, belarusz és albán ügyfélkörüket hamis magyar útlevélhez. A főügyész megjegyezte: a hatóság egy útlevelet – utólagos ellenőrzés miatt – végül nem adott ki.


A jelentős biztonsági kockázatot jelentő ügyet a Nemzeti Védelmi Szolgálat derítette fel, és a feljelentése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság felszámolta a bűnszövetséget.

A Fővárosi Főügyészség az egyik okmányirodai ügyintézőt 49 rendbeli hivatali vesztegetéssel vádolja, továbbá a másik ügyintézővel együtt hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével és bűnszövetségben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészéssel. A bűnszövetség tagjai ellen a többi közt embercsempészés, vesztegetés és közokirat-hamisítás, valamint hamis magánokirat felhasználása a vád.

Az ügyészség a Fővárosi Törvényszéktől hat vádlottal szemben letöltendő börtönbüntetést és pénzbüntetést indítványozott együttesen, egy ukrán "„ügyféllel” szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést kért, egy adminisztratív ügyintézésben hamis meghatalmazásokkal segítő nővel szemben pedig pénzbüntetést indítványozott. Emellett a vádhatóság az okmányirodai ügyintézőket a foglalkozásuktól is véglegesen eltiltaná.

A megvesztegetéssel vádolt okmányirodai ügyintézőt a törvény – a halmazati szabályok alapján – öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti – írta Ibolya Tibor.  • Hírek
  • Személyi kölcsön