Vakcinaregisztráció sok kérdőjellel

DKRCS20210110003
2021.01.13. 18:02

A koronavírus elleni oltásra jelentkezők száma már meghaladta az egymilliót, mondta nemrégiben Dömötör Csaba miniszterhelyettes, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Facebook-oldalán. A politikus arról is beszélt, hogy a jelentkezők kétharmada az interneten, míg a többiek levélben jelezték igényüket a vakcinára.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy december 26-án kezdték meg Magyarországon az oltások beadását egy részletes terv alapján, mely szerint elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a vakcinát.

Homok a rendszerben

Azonban az internetes regisztráció a koronavírus elleni oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon nemcsak meglepetéseket okoz a jelentkezőknek, de számtalan kérdést is felvet, amelyre mindeddig nem született válasz.

Mint ahogy arról az Index már beszámolt,

kizárhatja magát az oltásból az, aki kéri, de nem regisztrálja magát.

A 444 egyik olvasója kérdéseivel többször is hivatalos szervekhez fordult, végül Kelemen Erzsébettől, a helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvostól kapott választ. A levélben Kelemen Erzsébet szó szerint azt írja,

Aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így AZ ESETLEGES IGÉNY a népegészségügynek nem juthat tudomására.

A válaszlevélben a helyettes fővárosi tisztifőorvos kitér arra is, hogy az oltás önkéntes, illetve hogy kétféle módon, online regisztrációval és postai úton lehet jelentkezni rá.

Egy MTI-hír tanúsága szerint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője egy december 16-i sajtótájékoztatón még úgy nyilatkozott, tudomása szerint nem muszáj regisztrálni a koronavírus elleni oltáshoz a vakcinainfo.gov.hu oldalon, de mindenféleképpen jó megtenni.

Az Index megkereste az ügyben az operatív törzset, amelytől a következő választ kaptuk:

Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján. Természetesen a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorrendben.

Az Index szerkesztőségébe több olvasói levél is érkezett, amelyben olvasóink a regisztráció kapcsán felmerült nehézségekről számoltak be, illetve aggodalmuknak adtak hangot, hogy egyáltalán eljutott-e igényük a vakcinára a hatóságokhoz.

Egyik olvasónk, Tibor szintén regisztrált az oldalon, és jóváhagyta a további kapcsolattartást is,

de a regisztrációról visszaigazoló e-mailt és ígért tájékoztatást a vakcinával kapcsolatos információkról még nem küldtek, vagyis nincs igazolásom arról, hogy megkapták a jelentkezést, így bizonyítani se tudom, hogy jelentkeztem

– írja le félelmét az olvasó.

Ugyanakkor az operatív törzs tájékoztatása szerint 

aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorrendben.

Másik aggálya Tibornak, hogy mivel nem kapott konkrét időpontot az oltásra, addig akár rengeteg pluszinformáció derülhet ki, illetve más oltóanyagok is forgalomba kerülhetnek, ami miatt akár meg is gondolhatja magát.

Másik olvasónk, Attila a regisztráció kapcsán vetette fel, hogy a tajszám egyedi azonosító, mégis a megadott e-mail-cím alapján ellenőrzi az oldal, hogy történt-e már regisztráció. Vagyis, ahogy fogalmazott,

ha valaki fals adatokkal regisztrál heccből az én e-mail-címemet megadva, azután én már nem tudok regisztrálni a valós adataimmal 

– hívja fel a problémára a figyelmet Attila.

Fellélegezhetnek azok, akiknek a társadalombiztosítási ellátása rendezetlen volt. A honlap szerint a Covid–19 elleni védőoltást a kormány ingyen biztosítja mindenkinek, aki igényli, azaz

a vakcina térítésmentesen hozzáférhető azok számára is, akiknek a sürgősségi ellátásért fizetniük kell.

A sorrendet meghatározó tajszám

Az oltási sorrendet azonban nemcsak a jelentkezők időpontja alapján állapítják meg, hanem annak kialakításában a tajszám is segítségükre szolgál. A krónikus betegeket a megadott tajszám alapján egy informatikai programmal szűrhetik majd ki a koronavírus elleni vakcinára regisztráltak közül – mondta el Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász az RTL Híradójának.

Jelenleg ugyanis a vakcinainfo kormányzati oldalon a regisztrációhoz nem kérnek tájékoztatást a krónikus betegségekről. Ez pedig egy fontos szempont az oltási sorrend betartása miatt, ugyanis a krónikus betegek előrébb kerülnek a sorban. Ebbe

a folyamatba bevonhatják a háziorvosokat is,

akik jobban tudják, hogy kik azok, akiknek hamarabb jár az oltás. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint az oltó orvos is kikérdezheti az oltandó személyt a krónikus betegségeiről.

Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján megnyugtatott mindenkit, hogy minden csoportnak tervezik a védőoltás beadását. 

Kizárólag a beérkező vakcinamennyiség, ami határt szab a vakcinációnak

– fogalmazott, majd hozzátette, hogy kedd estig összesen már 86 929 ember kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók.

Az országos tisztifőorvos szerdai tájékoztatójában kitért arra is, hogy január 18-án kezdődik a második kör oltása. A kedden érkezett Pfizer- és Moderna-vakcinák további 51 ezer ember beoltását teszik lehetővé – mondta el Müller Cecília.

(Borítókép: Egy ápoló megkapja a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját a győri Szent Anna Otthonban 2021. január 10-én. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)