Albin
0 °C
11 °C

Németh Lajos: Az időjárás felült egy hullámvasútra

2021.01.18. 20:52

Maga Németh Lajos sem lepődik meg a mostani időjáráson – fejtette ki a meteorológus a Blikknek, mit gondol arról, hogy míg hétfőn mínusz 10-15 fokra ébredtünk, addig csütörtökre egész tavaszias időt jósolnak, ugyanis 12-13 fok várható a meteorológusok szerint. Úgy véli, az időjárás felült egy hullámvasútra, ahol a hidegfrontok és a melegfrontok váltják egymást.

„A csütörtöki meleg az Atlanti-óceán felől érkezik” – mondta a szakember. „Egészen pontosan az történik, hogy a tengerek és óceánok felmelegedtek, és ha nem történik sarki hidegbetörés, akkor enyhe levegőt szállítanak fölénk” – magyarázza. 

A meteorológus szerint semmi jóra ne számítsunk, leginkább vérnyomás-ingadozásra, fejfájásra, levertségre, a szív- és érrendszeri betegségek tüneteinek fokozódására.

Ami pedig a telet illeti, még februárban azért megmutathatja igazi arcát, országos havazásra azonban ő sem lát sok esélyt. És bár Németh Lajos imádja a téli időjárást, mint mondta, nehezen fogadja el, hogy nincs már négy évszak, hanem helyette csak valami „se ilyen, se olyan katyvasz, és rövid ideig tartó szélsőségek” – fogalmazott. 

Várható időjárás kedd estig

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden frontális felhőzet érkezik nyugat felől, elsősorban a Dunántúlon számíthatunk többfelé havazásra, hószállingózásra. A legtöbb friss hó a Kisalföld és a Dunántúli-középhegység környezetében valószínű. Éjszaka a havazás kiterjed a középső és a keleti vidékek fölé is. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire -3 és +5 fok között alakul, délnyugaton kissé melegebb is lehet.

A délelőtti órákban az összefüggő felhőzet helyenként felszakadozhat, míg főleg keleten valószínű hószállingózás.

Estétől az északi megyékben, illetve a Dunától keletre egyre többfelé várható vegyes csapadék: eső, havas eső, néhol ónos eső. Északkelet felé haladva viszont nő a havazás esélye. A nyugati, délnyugati szél időnként megélénkül, kedden helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -10 fok között várható.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.