Járvány idején túrabotot ragad az ország

2021.01.18. 10:07 Módosítva: 2021.01.18. 11:28

Soha nem látott mértékben nőtt a kéktúrázó kedv 2020-ban, több mint másfélszer annyi kéktúrás igazolófüzetet vettek a túrázók tavaly, mint az azt megelőző évben – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Természetjáró Szövetség.

Húszezernél is több új túrázó indult el tavaly a legendás Országos Kéktúrán, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útjait háromezer-kétszáz, az Alföldi Kéktúra túraösvényeit több mint kétezer frissen nekiinduló természetjáró kezdte el taposni 2020-ban. Mindhárom kéktúrarész esetében ez rekordnak számít, az Országos Kéktúrán 168 százalékos emelkedést jelent 2019-hez képest

– írják, hozzátéve, összességében az országban már 150 000 felett van azok száma, akik a kék sávval jelzett túraútvonalat a kéktúra-igazolófüzetet használva járják. A kéktúrák 2020-as teljesítői is magas számot mutatnak: 

az 1171,8 kilométer hosszú Országos Kéktúrát 387 túrázó teljesítette, az 541 kilométeres Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 136-an, míg a 869 kilométer hosszú Alföldi Kéktúrát 89-en járták végig.

A 2020-as igazolt teljesítéssel rendelkező túrázók összességében 604 ezer kilométert gyalogoltak Magyarországon. 

A koronavírus miatti bezártságérzet a hazai lakosság kirándulási vágyát és természeti látnivalók iránti érdeklődését sokszorosára növelte, a természetjáró célpontok látogatottsága ugrásszerűen emelkedett, több közülük már-már zsúfolt úti céllá vált. Ugyanakkor olyanok is útnak indultak, akik a járvány előtt ritkán tették ezt

– derül ki a közleményből. Hozzátették: a legkedveltebb turistaútvonal továbbra is az Országos Kéktúra, amelynek karbantartója és üzemeltetője a Magyar Természetjáró Szövetség.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.