Karácsony Gergely: Hozzánk is szólt Joe Biden beszéde

000 8Z8474
2021.01.21. 15:05

Az Egyesült Államok új elnöke szerdai beiktatásán gyógyulásra és az egység megteremtésére hívta fel honfitársait – írta Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön a Facebook-oldalán. A városvezető szerint több okból is úgy érezhettük, Joe Biden beszéde „hozzánk is szól”.

Karácsony Gergely közölte, Joe Biden közös erőfeszítésre hívott fel a harag, a vírus, a nyomában járó munkanélküliség és szegénység, a növekvő egyenlőtlenségek ellen, egy fájdalmas időszak lezárására, amely végletesen szembefordította egymással az ország polgárait.

Hozzátette: az előző elnök, Donald Trump nem a közügyeket illető tisztánlátásával, tárgyszerű érveivel vagy a demokrácia intézményeinek működtetésében szerzett ismereteivel igyekezett maga mellé állítani a támogatóit.

Ehelyett azt látta a siker útjának, ha sokakkal tudja elhitetni, hogy mindenfelől ellenségek fenyegetik a biztonságát, a jólétét, az identitását és az értékrendjét, és saját autokratikus vezetői kvalitásait ajánlja védelemnek ezekkel szemben

– fogalmazott a főpolgármester.

Kiemelte, az egység nem azonos az egyetértéssel. Joe Biden szerint azt jelenti, hogy ha nem is értünk egyet, nem ellenségekként nézünk egymásra. Elfogadjuk egymás létezését, méltósággal és tisztelettel bánunk egymással. Hajlandóak vagyunk egymással ezen az alapon vitába bocsátkozni, ha nem is várhatjuk, hogy a vitáink végén mindig egyetértésre jutunk.

Karácsony Gergely annak kapcsán, hogy Joe Biden megemlékezett a koronavírus négyszázezer eddigi amerikai áldozatáról is, azt írta: ez akkora veszteség, amekkorát az Egyesült Államok a második világháború egésze alatt szenvedett el.

Népességarányosan szinte pontosan ugyanekkora veszteséget szenvedtünk el eddig a járványtól mi, magyarok is

– tette hozzá. A főpolgármester szerint más okból is érezhettük, hogy hozzánk is szól ez a beszéd.

2010-ben a választók felénél hajszállal nagyobb támogatottsággal a választási rendszer aránytalansága miatt alkotmányozó hatalmat kapott egy új vezetés, ami megváltoztatta a politika természetét, és egyoldalúan átalakította Magyarországot. Azonosítva magát a nemzettel egyoldalúan meghatározta, hogy milyen hitvallás alapján kellene mindannyiunknak együtt élnünk, átírta a politikai verseny szabályait, megszállta a hatalommegosztás összes intézményét

– fogalmazott, és hozzáfűzte, hogy mindannyiunk Magyarországát kell helyreállítanunk, amelyben mindannyian azonos joggal otthon vagyunk.

Biden szavával az egységet. Vagyis az egymás iránti alapvető szolidaritást és tiszteletet, elfogadva, hogy sokféleképpen látjuk a világot, nem értünk egyet, akár fontos kérdésekben sem.

(Borítókép: Joe Biden beszédet mond az elnöki eskütétel után 2021. január 20-án. Fotó:  Patrick Semansky / POOL / AFP)