Cser-Palkovics András: Teljesen hiányzik a hosszú távú egyeztetés az Orbán-kormány és az önkormányzatok között

2021.01.22. 07:55

Szeretném, ha pártpolitikától függetlenül érdemi egyeztetés folyna a mindenkori városvezetők és kormány között, szervezett formában – fogalmazott a Népszavának adott interjújában Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András. 

A kérdésre, hogy elégedett-e a jelenlegi önkormányzati finanszírozással, a politikus elmondta, hogy például közterületek, temetők rendben tartására, a hivatal fenntartásárára sem kapják meg a megfelelő mértékű finanszírozást. Ezeket a feladatokat alapvetően az iparűzési adóból származó bevételekből végzik el, ő pedig szeretné, ha pártpolitikától független érdemi egyeztetés folyna, 

ne csak a napi ügyekben, hanem hosszabb távú kérdésekről is, például hogy mit várunk el öt–tíz–tizenöt éves távlatban az önkormányzatoktól. Ma ez teljesen hiányzik.

A felvetésre, hogy nehéz úgy pártpolitikától függetlenül tárgyalni, ha a forrásokat pártpolitika alapján osztják el, azt mondta a polgármester, hogy szerinte az Orbán- kormány nem szándékosan osztja meg a Megyei Jogú Városok Szövetségét.

Ha ez így is lenne, miért engedjük? Miért kellett megalapítani az úgynevezett Szabad Városok Szövetségét? Ezzel azt üzenik nekem Pécsről, hogy Székesfehérvár úgymond nem szabad? Most alapítsuk meg a Még Szabadabb Városok Belső Szervezetét?

Cser-Palkovics András szerint ha probléma van, inkább le kellene ülni ülni megbeszélni, a vállalt kötelességeket pedig teljesíteni kellene, nem nyilvánosan üzengetni. 

Pártállástól függetlenül mind a 23 megyei jogú városnak érdeke, hogy megmaradjon a közös szervezeti érdekképviseletünk

– jegyezte meg.

A polgármester beszélt arról is, hogy ami a koronavírus-járványt illeti, a városok nem kapják meg a rájuk vonatkozó adatokat. Azt mondta, hogy az elsők között jelezte nyilvánosan, hogy jó lenne megkapni őket, hiszen az segítene minden települést a védekezésben, illetve növelné bizonyos védelmi döntések társadalmi elfogadottságát. 

Például megmutathattuk volna a húsvéti korlátozások hatását a betegszám alakulása alapján. Ilyen számok azonban most sem állnak rendelkezésünkre

– árulta el Székesfehérvár polgármestere.  • Bérelnék
  • Bankszámla