320 szervátültetést végeztek el tavaly Magyarországon

2021.01.25. 11:56

Tavaly 111 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból 32 kórházban — derül ki az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) adataiból, amit a Világgazdaság ismertetett.

Agyhalottból 329 szervet, élődonorból pedig 30 szervet távolítottak el transzplantáció miatt.

Nemzetközi adatok szerint egy elhunyt szervdonor átlagosan 30,8 életévet ad a társadalomnak. 

Kapcsolódó

Újabb orvosi szenzáció: kettős váll- és karátültetést végeztek Franciaországban

Az új végtagokat egy 48 éves izlandi férfi kapta, aki 26 évesen balesetben – nagyfeszültségű távvezetékre esve – veszítette el karjait.

Az Eurotransplant együttműködésben 2020-ban 86 külföldi donorszervet ültettek be  Magyarországon; 64 vesét, egy hasnyálmirigyet, nyolc májat, tizenkét szívet és egy tüdőt. Az előző évben 461 új magyar beteg regisztrációja történt meg az Eurotransplant várólistáján.

Kapcsolódó

Kevesebb szervátültetést végeztek idén

Sikeres szervkivétel is több volt 2016-ban. Vesére közel 3 évet kell várni, szívre csak 1,3-at.

Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban összesen 320 szervátültetést végeztek, ezen belül 202 veseátültetés, 50 májátültetést, 45 szívátültetés és 17 tüdőátültetés valósult meg. Hat esetben pedig kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetés végeztek az orvosok.

A transzplantációs várólistán tavaly az év végén 1361 beteg várakozott életmentő szervátültetésre.

Kapcsolódó

Páviánszív, disznóvese: a szervátültetés jövője

A génmódosított állatok nemcsak az átültethető szervek végtelen forrását jelentik, de a vérhiányt, sőt a cukorbajt is orvosolhatják. Csakhogy ezt ők nem fogják túlélni.

A transzplantált betegek várakozási ideje a máj- és a szívátültetés esetén a legrövidebb, mindkét szervnél illetve tüdőátültetés esetén átlagosan 7 hónap. A kombinált vese- és hasnyálmirigy, valamint a vesetranszplantációra több mint három évet kell várni.