Müller Cecília: A kormány ma tárgyal a szigorítások sorsáról

2021.01.27. 12:35

Napról napra csökken a fertőzöttek száma – közölte Müller Cecília az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóján, és ismertette a friss koronavírus-adatokat is. Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy jelenleg is intenzíven zajlik a védőoltásprogram,

annyira intenzíven, amennyire ezt a vakcinamennyiség engedi.

Hangsúlyozta azonban, hogy pár napon belül lezárul a kampányszerű oltás az egészségügyi dolgozóknak, hiszen tovább kell lépni, és biztosítani kell azok számára a védőoltást, akik magas kockázatú csoportba tartoznak. Müller Cecília kiemelte, hogy az oltakozási lehetőség továbbra is nyitva marad az egészségügyi dolgozók számára, és akik nem tudtak valamilyen okból eddig megjelenni és igénybe venni a védőoltást, mehetnek később is. 

Ennek következtében tehát egyértelműen sokkal intenzívebbé válik majd a szociális intézményekben, idősotthonokban a védőoltások beadása – részletezte az országos tisztifőorvos, hozzáfűzve, hogy már amennyire az oltóanyag mennyisége ezt lehetővé teszi. 

Müller Cecília
Müller Cecília
Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook

Müller Cecília beszélt arról is, hogy a halottak mindössze 4 százalékánál tehető meg a halál okául csak a koronavírus, ők jellemzően tüdőgyulladásban vagy többszervi elégtelenségben haltak meg. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy eddig 201 ezer fő oltására elégséges vakcina, hét Pfizer- és egy Moderna- szállítmány érkezett Magyarországra.

Vasárnapra még további szállítmányt várunk a Modernától

– emelte ki Müller Cecília, és megjegyezte, hogy eddig 152 704 fő kapta meg az első védőoltását, így

több mint 14 ezren már a második oltást is megkapták,

ami azt jelenti, hogy ők nagyjából egy héten, tíz napon belül védettséget élveznek. 

Tájékoztatott arról is, hogy a kormány a mai ülésén vizsgálja a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedések fenntartását, és bár látható, hogy

szeretnének mielőbb nyitni és a korlátozásokat a lehető legszélesebb körben enyhíteni, ehhez jelentős vakcinamennyiségre van szükség.

Kiemelte, hogy egyelőre lassan és kevés mennyiségben érkezik vakcina, de bíznak abban, hogy sikerül olyan vakcinákat is elérni, amelyeket nem csak az unión keresztül lehet beszerezni.

Müller Cecília jó hírnek nevezte, hogy Magyarországra érkezik a Lilly-gyár készítménye, a bamlanivimab, amely egy antitestekből álló készítmény, ami azt jelenti, hogy hasonló a plazmaterápiához, csak tisztább minőségben biztosítja a súlyos betegek részére a kezdeti szakaszban a lehetőséget, hogy hozzájáruljon a beteg állapotának javításához. 

Tulajdonképpen ez egy passzív immunizációt jelent, tehát az oltóanyagokkal ellentétben készen juttatják a szervezetbe az ellenanyagokat, amelyek rögtön ki tudják fejteni hatásukat, és fel tudják venni a harcot a vírus ellen

– részletezte a tisztifőorvos. Müller Cecília üzent az allergiásoknak is. Azt mondta, sokan vannak Magyarországon, akik allergiával küszködnek, de már most számolni kel azzal, hogy a mogyoró- és tiszafafélék elkezdenek virágozni.

A déli országrészben már mérhető, hogy ezek a növények szórják a pollenjeiket. Kiemelte, hogy nem árthat, ha az allergiások ellátogatnak az NNK honlapjára, hogy emlékeztessék magukat arra, hogy milyen lehetőségekkel lehet védekezni, hiszen az allergének felső légúti tüneteket okoznak.

Ismertette a különbséget a koronavírus és az allergiás tünetek között is: Amíg az allergiások, nyálkahártya-duzzanattal, viszketéssel, tüsszentéssel, orrfolyással küzdenek, addig a koronavírus jellemző tünetei közé tartozik a láz, a száraz köhögés, a fáradtság, az izomfájdalom és a légszomj. 

Müller Cecília arra kért, hogy amennyiben bármilyen kétség merül fel valakiben, hogy a fájdalmait koronavírus-fertőzés okozhatja, jelentkezzen a háziorvosnál telefonon, és kérje, hogy végezzenek rajta koronavírustesztet. 

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a gyöngyösi kórház igazgatója vizsgálatot indított a polgármester oltakozásának ügyében, hiszen egyelőre nem tiszta, hogy Hiesz György hogyan juthatott soron kívüli oltáshoz. 

Másik kérdésre Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a Pfizer vakcinája nem egy nagyon gyorsan romlandó dolog, ugyanis az

5 napig felhasználható, ha 5-8 fokon tartják felolvasztás után. Kiemelte továbbá, hogy a már megbontott vakcinákat hat órán belül fel kell használni.

Egy nap alatt több mint háromszázan szegték meg a kijárási és a gyülekezési korlátozásokat

Az elmúlt 24 órában összesen 135 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés szabályainak megszegése miatt, így a maszkviselést szabályzó rendelet szeptemberi hatályba lépése óta összesem 21 656 személlyel szemben intézkedett a rendőrség azok megszegése miatt.

29 személlyel szemben alkalmaztak figyelmeztetést, 37 személy részére szabtak ki személyi bírságot és 46 személlyel szemben tettek szabálysértésért feljelentést a közterületen való tartózkodást korlátozó rendelet megszegése miatt az elmúlt 24 órában. A kijárási, gyülekezési és a közterületi csoportosulásra vonatkozó tilalom megszegése miatt 343 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában.

Kedden a tömegközlekedési eszközökön és a megállókban 10 személlyel szemben, míg a kereskedelmi egységek területén 13 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt.

A vendéglátóhelyekre, szórakozóhelyekre, szabadidős-létesítményekre és szállodákra vonatkozó nyitvatartási korlátozás megszegése miatt ezidáig 788-szor intézkedtek a rendőrök. Ebből az üzemeltető, illetve a tulajdonos felelőssége 204 esetben volt megállapítható. 584 rendőri intézkedés történt a az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályok megszegése miatt.

Az eddigi járványügyi korlátozásokkal kapcsolatos rendőri intézkedések száma 30 202.

Kedden 8124 hatósági karantén ellenőrzést végzett a rendőrség. Az elrendelt hatósági házi karanténok száma 2525, így a mai napon hatályban lévő elrendelt hatósági házi karanténok száma 17 834. 1734-en regisztráltak a hatósági házi karantént ellenőrizni képes applikációra.