Felújítják a Lánchidat, megszólalt az egyik kőoroszlán

2021.01.30. 14:36

Szellemes és kedves videót posztolt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalára a Lánchíd felújításáról. A montázsban a felújítás mellett szóló hét legfontosabb érvet sorakoztatja fel a híd ikonikus kőoroszlánja, aki, mint mondta, bömböl örömében, hogy idén tavasszal végre megtörténhet az első kalapácsütés.

Az animált oroszlán kiemeli azt is, Budapest nem engedheti meg magának, hogy a város egyik legfontosabb műemléki építményének állapota tovább romoljon. Részletezi, hogy a közúti pályalemezt teljesen el fogják bontani, illetve újjáépítik, az acélszerkezetet pedig javítják, valamint rozsdavédelemmel látják el. És, mint ismeretes, a híd a felújítás során visszakapja az 1916-os műemléki elemeit. 

Egyébként a híd közvilágítása és díszkivilágítása is teljesen megújul, ráadásul gazdaságosabb és környezetbarátabb lesz. A felújításból a hídfők sem maradnak ki: kiszélesítik a gyalogos aluljárókat, és az ott található lépcsők is új külsőt kapnak.

A kőoroszlán külön megemlíti, hogy három testvérével a sörényétől a farka hegyéig ő is megújul. A pesti oldalon lévő oroszlánok visszakapják Széchenyi gróf, valamint a híd építésének finanszírozását szervező Sina György báró bronzcímerét is. Az oroszlánok 169 éve őrzik a budai és a pesti hídfőt.

A Lánchíd felújítását az A-Híd Zrt. nettó 18,8 milliárd forintért vállalta, a bruttó bekerülési költség pedig 26,75 milliárd forint lesz. Olvassa el az Index Szájbarágóját – itt – arról, mit érdemes tudni a hídrekonstruálásról.