Lánchíd: aláírták a szerződést a felújításról

2021.02.02. 14:02

Aláírta a Lánchíd felújítására vonatkozó vállalkozási szerződést kedden a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, az A-Híd Zrt. – közölte a BKK az MTI-vel. A korszerűsítés során a hidat – várhatóan idén nyár elejétől – 18 hónapig teljesen elzárják az autóforgalom elől, míg a gyalogosok ez év tavaszától a munkák befejezéséig nem használhatják az átkelőt az odaépülő állványzat miatt. 

A műszaki átadás-átvételi eljárás, valamint a munkálatok befejezése 2023 őszére várható.

A fővárosi önkormányzat a megvalósításhoz szükséges teljes összeget garantálja. A főváros bízik abban, hogy a központi költségvetés az önkormányzatnak 6 milliárd forint támogatást nyújt.

A közleményben azt írták: 

ezt a vállalását a kormány eddig nem teljesítette, ám a Lánchíd felújításának megkezdése nem tűr halasztást.

Kapcsolódó

Mi van a Lánchíddal, és ki a hibás az egészben?

Az elmúlt napok nyilatkozatháborújának központjában a híd felújítása szerepelt, megpróbáltunk rendet vágni a már alig követhető állítások erdejében.

A Lánchíd felújítása során, egyebek mellett, újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, teljesen elbontják kétoldali hídi gyalogosjárdákat, majd újjáépítik azokat. A megmaradó acélszerkezeteket javítják, és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről, a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják. A rekonstrukció során a hídfőkben lévő gyalogos-aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják. A kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik, továbbá új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel.