Online program a rákellenes világnapon

2021.02.02. 15:51

Online programmal készül a rákellenes világnapra az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület – tájékoztatták a szervezők az Országos Sajtószolgálatot.

A Nemzetközi Rákellenes Chartát 21 évvel ezelőtt Párizsban írták alá, a dokumentum az összefogást hirdeti a kutatás, a megelőzés, a kezelések hatékonyabbá tételének területén. Ez a nap a rák elleni küzdelem fontosságára hívja fel a figyelmet, ami nem csak az orvosok feladata, hanem mindannyiunk közös ügye – emlékeztetnek.

Vass László, az egyesület elnöke elmondta:

Az emlőrák nem egy szerv betegsége, hanem egy embertársunké. Ellene nem csupán a ráksejtek elleni harc, hanem a közös elhatározás, gondolkodás, és akarat lehet sikeres.

Az Egészség Hídja elengedhetetlenül fontosnak tartja a tájékoztatást, hisz a tudatos és tájékozott beteg könnyebben részt tud venni a rá vonatkozó döntések meghozatalában, jobban tud együttműködni az orvosokkal a terápia sikeréért – írták.

Ezért a rákellenes világnapon az egyesület a Facebook oldalán olyan szakmai beszélgetéseknek ad majd helyet, amelyek a mellrákban érintetteknek, családtagjaiknak, szeretteiknek adnak fontos támpontokat. A beszélgetések a kardiológiai vonatkozáson, a tüdő érintettségén és a bőrgyógyászati problémákon túl érintik a műtéti hegek gondozását, a mozgásszervi problémákat és azok megoldási lehetőségeit – közölték. Emellett szakértő segítségével elemzik a nehezen értelmezhető biomarkerek szerepét, illetve két olyan aktualitást is áttekintenek, mint a betegjogok a járvány időszaka alatt és a Covid-19 elleni védekezés az emlőrák vonatkozásában.