Kiderült, kitől vett a magyar külügy krumplit és almát két és fél millióért

2021.02.03. 22:32

Bajba jutott szabolcsi gazdáktól vásárolt terményeket, olyanoktól, akik a jelenlegi nehéz helyzetben az árut nem tudják eladni – ezt Menczer Tamás államtitkár mondta még decemberben a Külgazdasági és Külügyminisztérium karácsonyi krumpli- és almaajándékára, erre az Átlátszó  kikérte az adásvételre vonatkozó szerződést, amelyet nem kaptak meg, de az alábbi választ igen.

2020. évben a Külgazdasági és Külügyminisztérium 1.000 zsák 10 kg-os burgonyát és 1.000 tálca (7 kg/tálca) vegyes alma válogatást vásárolt Rácz Imrétől, összesen bruttó 2.499.995,- Ft értékben.

Aztán persze innentől nem volt különösebben bonyolult dolog, ugyanis Rácz Imrének hívják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökét is, akit az Átlátszó kérdésére nem cáfolt semmit, csak annyit írt,

megkeresését kézhez kapva úgy érzékelem, hogy a feltett kérdésben a KKM megadta Önnek a kért válaszokat, ahhoz nem kívánok hozzáfűzni semmit.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az áruházakba és a zöldség kiskereskedésekbe nagy mennyiségben, szinte korlátozások nélkül érkezik az uniós áru, emiatt piaci zavarok alakultak ki, a vendéglátóipar leállása miatt pedig nagyot csökkent a felvevő piac, tehát ezekben a szektorokban is jelentős a többlet, ami azt jelenti, hogy a megyei termelők tárolóiban

több száz tonnányi minőségi burgonya áll jelenleg is.