Az Emmi szerint tovább nő az orvosok megbecsülése, érkeznek az első emelt orvosi bérek is

2021.02.03. 17:05

Ezekben a napokban érkezik meg az orvosok számlájára a megemelt bér; a mostani emelés a több évig tartó, átfogó, jelentős orvosibér-emelési program első állomása – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében, amelyben azt is írják, hogy

 az orvosok bére két év múlva átlagosan két és félszeresére emelkedik.

Az Orbán-kormány ezzel a lépésével tovább növeli az orvosok anyagi megbecsülését, valamint átláthatóbb foglalkoztatási és bérezési körülményeket teremt számukra.

A béremelés egyben a hálapénz kivezetésére is megoldást jelent – írták. Januártól egy kezdő rezidens eddigi 255 ezer forintos keresete 481 ezerre emelkedett, 2023-ban pedig már 687 ezer forintra nő. Egy 26 éves jogviszonnyal rendelkező orvos a tavalyi 529 ezer forint helyett ezentúl 1 256 000 forintot kap, 2023-ban pedig már 1 794 000 forint lesz a fizetése. A gyakorlati időt figyelembe vevő béremelés valamennyi, alkalmazottként dolgozó orvost, szakorvost, fogorvost és gyógyszerészt érinti.

A tárca emlékeztetett, hogy a kormány 2010-től kiemelten kezeli az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését, mindezt jól tükrözi, hogy a legnagyobb arányú bérnövekedés ebben az ágazatban zajlott, és idén a kormány – elfogadva a Magyar Orvosi Kamara javaslatát – végrehajtja 

minden idők legnagyobb orvosibér-emelését.

Kitértek arra, hogy a szakorvosok bére az elmúlt években is emelkedett. 2010-hez képest az egészségügyi béremelésre fordított források összege közel a duplájára nőtt. A nagyobb anyagi megbecsülés is hozzájárult ahhoz, hogy 2010-hez képest mintegy hatezerrel növekedett az itthon dolgozó orvosok száma, ami várhatóan tovább emelkedik a rendezettebb viszonyok megteremtésével.

2021. március 1-jétől ugyanis életbe lép az egészségügyi szolgálati jogviszony, amely újabb jelentős előrelépés az egészségügyi dolgozók megbecsülésében, mert kiszámítható és átlátható foglalkoztatási viszonyokat teremt számukra – írja az MTI.

Az orvosok bértáblába sorolásakor már nemcsak a közszférában, hanem minden olyan egészségügyi jogviszonyban eltöltött időt figyelembe vesznek, amely az orvosok szakmai tapasztalatát gazdagította. Így a külföldön töltött évek is beszámíthatók a közalkalmazotti jogviszony időtartamába, és mindezek együttesen a külföldön dolgozó orvosok számára is ösztönzően hatnak, hogy pályafutásukat Magyarországon folytassák.

Közölték azt is, hogy az orvosok mellett az ápolóknál is jelentős béremelési program zajlik.

2022-re egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni annak, amennyit 2016 előtt keresett. Az elmúlt négy évben minden évben emelkedett az ápolók bére, tavaly kétszer is volt béremelés: 2020. januárjától 14 százalékkal, novembertől pedig újabb 20 százalékkal emelkedett az ápolók bruttó bére.

Az ápolói béremelési program következő állomása 2022 januárjában lesz, amikor további 30 százalékkal emelkedik a bérük.