Nem áll le az építőipar fokozott munkavédelmi ellenőrzése

2021.02.05. 10:49 Módosítva: 2021.02.05. 10:52

2010 óta jelentősen csökkent a tragikus következményekkel járó munkahelyi balesetek száma az építőiparban, ám még mindig előfordulnak tragédiák, ezért a munkavédelmi hatóság idén is a szektor célzott ellenőrzését tervezi, tudatta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A szakember szerint 

a személyi sérülések a munkavédelmi szabályok hiánytalan betartásával, betartatásával megelőzhetők lennének.

A minisztérium pénteki közleményéből kiderül, hogy a kormány célja a munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítése, ehhez a foglalkoztatás bővítése és a bérek növekedése mellett a munkavégzés biztonságának javítása is hozzájárul.

Minden magyar ember joggal várja el, hogy munkáltatói az egészségét, a testi épségét nem veszélyeztető munkakörülményeket biztosítsanak számára

– hangsúlyozza az ITM közleménye.

Bodó Sándor kifejtette, hogy 

az építőipar teljesítménye közel hetven százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben.

2010 elejéhez képest 2019 végére mintegy kilencvenezerrel többen dolgoztak az ágazatban. A szektorban bekövetkező halálos kimenetelű balesetek száma a termelés felfutása ellenére a korábbi, negyven-ötven körüli értékről harminc alá csökkent évente. Az építőipar sajátossága, hogy más iparágakhoz viszonyítva nem kiugróan gyakoriak a balesetek, ám következményeik jellemzően súlyosabbak. A tavaly tapasztalt szabálytalanságok alapján továbbra is indokolt az építkezések fokozott ellenőrzése

– hívta fel a figyelmet Bodó Sándor.

Az ITM beszámolt arról is, hogy az építőipari munkakörülmények javítását munkavédelmi kampány és országos célvizsgálat szolgálta 2019-ben és 2020-ban. Előbbi elsősorban az állam szolgáltatószerepén alapult, prevenciós, tájékoztató jellegű volt. Az ismeretek bővítése érdekében elektronikus úton és – tízezres nagyságrendben – nyomtatott formában juttattak el kiadványokat, szakmai anyagokat az ágazat vállalkozásaihoz, mások mellett a megyei kormányhivatalok és az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége közreműködésével. A kampány második ütemében, 2020 nyarán–őszén lebonyolított országos építőipari célvizsgálat ellenőrzési szempontjait előzetesen közzétették, ezzel is irányt mutatva a munkáltatói intézkedésekhez.

Az adatokból kiderül, hogy az ellenőrzött munkaeszközök közül a teheremelő gépek több mint negyven százaléka, a kisfeszültségű felvonulási berendezések közel negyede, a földmunkagépek ötöde szabálytalan körülmények közt üzemelt.

Tízből kilenc munkáltató biztosított megfelelő védősisakot, azt azonban a munkavállalók közel harmada mégsem használta.

A munkavédelmi hatóság a célvizsgálat során mintegy tízezer intézkedést tett a hiányosságok megszüntetése érdekében, százharminchét ügyben összesen több mint 16 millió forint bírságot szabott ki.

2020-ra a három munkanapon túl gyógyuló munkahelyi sérülések száma ezer alá, a halálos kimenetelű baleseteké huszonhétre csökkent az építőiparban. Minden hasonló tragédiának elejét lehet venni az előírások betartásával, ebben azonban még van hová fejlődni. A folyamatos hatósági jelenlét elengedhetetlen a munkavállalók biztonságához, ezért a munkavédelem idén is országos célvizsgálatot tart

– erősítette meg az államtitkár.