Egyre többen oltatnák be magukat

2021.02.07. 13:23

A magyar lakosság körülbelül negyven százaléka tervezi biztosan beoltatni magát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint. Ez a szám még mindig nem igazán magas, a kutatási eredmények azonban növekvő tendenciát jeleznek, hiszen kilenc hete még csak a válaszadók igen alacsony hányada, kevesebb mint 15 százaléka volt biztos ebben.

Ezzel párhuzamosan az oltásellenesek aránya is csökken. Míg kilenc héttel korábban 35,6 százalék volt mereven elutasító az oltóanyagokkal szemben, ez az arány az új adatok szerint 24,3 százalékra redukálódott.

A friss adatokból az is megállapítható, hogy az oltási hajlandóság arányosan növekszik a válaszadók iskolázottságának mértékével.

A legfeljebb alapfokkal rendelkezők csupán 28 százaléka tervezi magát beoltatni. Az érettségivel rendelkezők esetében ez már majdnem 41 százalék, a diplomás válaszadóknak pedig már 55,4 százaléka jelezte, hogy biztosan élni fog a vakcina lehetőségével. Ugyanezt a tendenciát jelzi az elutasítottsági arány csökkenése is.

A kutatás szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek nyolcvan százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 75 százalékát a sajtóban, médiában megjelenő hírek, ugyancsak 75 százalékát a kormányzati kommunikáció, illetve 63 százalékát a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. A válaszadóknak mostanra több mint fele (58 százaléka) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes és oltásszkeptikus csoportok híreszteléseit.