Kismamák a hálapénz mellett

DBZOL20151117014
2021.02.09. 05:57

Több mint egy hónapja lépett hatályba az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, amelynek egyik sarkalatos pontja a hálapénz kivezetése. A régóta várt szabályozás a kórházak szülészeti osztályain mégis bizonytalanságot okozott mind az orvosok, mind a kismamák számára. Sokan felháborodtak, hogy a hálapénz kivezetésével a szabad orvosválasztás joga csorbul. 

A paraszolvencia talán a hosszú évtizedes beidegződés miatt az egyik passzusban – a hála egyik formájaként – még helyet kapott. A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy az egészségügyi dolgozó a szolgáltatás nyújtását követően egy alkalommal elfogadhat olyan ajándéktárgyat, amelynek

értéke nem haladja meg jelenleg a 8000 forintot.

Az újonnan bevezetett szabályozás másik meghatározó pontja tiltja az orvosok számára március 1-jétől az állami- és magánpraxis együttes végzését.

Különböző reakciók a kórházak részéről

Az új helyzetre a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája úgy reagált, hogy a hálapénz kivezetését az intézmény vezetése és minden munkatársa különösen fontosnak tartja, ezért

az év elejétől a fogadott orvos és szülésznő rendszerét megszüntették, egészen addig, amíg azt tiszta viszonyok között nem lehet folytatni.

A klinika dolgozóinak egyöntetű döntésével kapcsolatban hozzátették: amint átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer alakul ki, ismét lehetőséget teremtenek a választott orvossal történő szülésre.

Vagyis a Debreceni Egyetem szülészeti klinikája ugyan tisztában van a szabad orvosválasztás jogának kérdésével, amíg azonban az új rendszer nem szabályozza előbbinek, illetve a hálapénznek a kérdését, nem fogadhatnak orvost a kismamák. 

Kismamák a hálapénzért

A szülészeti klinika közleményét az érintettek vegyesen fogadták, voltak, akik aggodalmukat fejezték ki, hogy választott orvos nélkül nem kapnak megfelelő minőségű ellátást. Az egyik hozzászóló annak adott hangot, hogy a kismamák saját elhatározásból választanak orvost, és ezzel a pluszköltségeket is vállalják. 

Mélységesen felháborít és elszomorít ez a döntés vagy szabály, mindegy minek nevezzük!!! Ez kitolás a kismamákkal szemben!!!! Ha valaki orvost fogad, akkor annak megvan az oka, és szabad akaratból történik. Azért fogad egy kismama orvost, mert annál az orvosnál érzi magát biztonságban testileg-lelkileg ebben a kiszolgáltatott helyzetben, és vállalja az ezzel járó költségeket is!

Azonban akadtak olyan vélemények is, amelyek üdvözölték a változást. Az egyik anyuka, aki külföldön szülte gyermekét, kiemelte, kevés helyen van lehetőség szülésznő fogadására.

Két gyereket is szültem Németországban. Ott nincs lehetőség orvos fogadására, és csak nagyon kevés helyen van lehetőség szülésznő fogadására. Nekem így egyik sem volt. Normális esetben nincs is szükség orvosra.

A kialakult helyzetre reagálva az Emberi Erőforrás Minisztériuma (EMMI) az RTL Klubnak úgy nyilatkozott: a hálapénz kivezetésére hivatkozva

nincs lehetőség a szabad orvosválasztás jogát korlátozni.

Egy másik egészségügyi intézmény, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház már ezt figyelembe véve reagált a megnövekedett számú kérdésre, megkeresésre. Egyik közleményében a kórház vezetősége hangsúlyozta:

A betegnek joga van az állapota szerint szakmailag indokolt egészségügyi szolgáltató és a választott orvos egyetértésével az ellátást végző orvos megválasztásához, amennyiben azt az egészségi állapota, az ellátás sürgőssége indokolja, vagy az ellátás igénybevételének alapjául szolgáló jogviszony nem zárja ki.

Az egészségügyi intézmény hozzáteszi, a szabad orvosválasztás tekintetében a jövőben sem szeretne korlátozó intézkedést bevezetni.

Azonban az a rendelet, amely szabályozná a fogadott orvosnál történő szülés körülményeit, még nem készült el.

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, Velkey György januárban adott nagyinterjút az Indexnek, ahol elmondta, örül, ha a korrupciós elemeket is magába foglaló, a betegirányítási és oktatási szabályzásokat is súlyosan torzító paraszolvencia végleg kikerül a rendszerből. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy az új törvény keretei között egyelőre nincs terv azzal kapcsolatban, hogy a beteg márciustól hogyan jut el ahhoz a szakemberhez, akihez ő szeretne.

A főigazgató szerint sokan továbbra is befolyásolni akarják majd, hogy kinél szeretnének szülni, ki operálja vagy kezelje őket.

A rögzített beutalási rend szerint erre most nincs legális lehetőségük, és ezután elvész az eddig bejáratott szürke zónás, rossz, paraszolvenciás módszer is. Éppen ezért a legális szabad orvosválasztás kérdése és a másik oldalon a pluszteljesítményért járó magasabb juttatás igénye napirendre kell hogy kerüljön.

A terhes kismamák nagy része mindeddig választott orvosa magánrendelésére járt, majd a kórházban lehetőség szerint a szülés folyamán jelen volt, még úgy is, hogy abban az időpontban nem dolgozott. 

Szerződés a megoldás? 

A Magyar Orvosi Kamara még decemberben dolgozott ki egy javaslatot a probléma megoldására. Felvetésük egyik alappillére egy háromoldalú szerződés kötése a páciens, az orvos, illetve a kórház között, amelynek tartalmát, díjazását közösen határozzák meg. A javaslat kiemeli, hogy a szerződés

nem járhat semmilyen ellátási előnnyel a kismama számára sem az ellátási/vizsgálati előjegyzések sorrendjében.

A szerződés alapelve, hogy az orvos rendelkezésre állását és munkaidőn túli tevékenységét javadalmazza.

Ugyanakkor a javaslat szerint a kismamák továbbra is biztonságban érezhetnék magukat. Egy-egy sürgősségi ellátás, komplikáció, nem várt szövődmény esetén is elláthatja a kismamát magánorvosa az állami ellátásban. Ha a szülés az orvos állami munkahelyén, munkaidő alatt történik, azért külön díjazás nem kérhető – olvasható a szervezet oldalán.

Az EMMI-től mindeddig nem érkezett válasz a Magyar Orvosi Kamara javaslatára.

(Borítókép: Egy ápolónő egy budapesti kórház csecsemőosztályán 2015. november 17-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)