Motoros pap, vadászó atya, toll-labdázó érsek

2021.02.17. 18:31
Te miért vagy pap? – tette fel a kérdést Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita a Facebookon az egyik fiatal atyának. Magyarországon mintegy háromszáz görögkatolikus pap él, háromszáz életsors, háromszáz különböző hivatás. A kihíváshoz máris ötven atya csatlakozott, hogy elmondják, miért választották hivatásukat, és meséljenek hobbijukról is. Eddig csaknem száztízezren látták a videókat és olvasták a szövegeket.

Nagyböjt előtt indította útjára a magyar görögkatolikus egyház a „Papi kihívást“, amelyben a felekezethez tartozó papok egymást hívják ki a Facebookon, hogy elmondják ország-világ előtt, miért választották hivatásukat, és beszéljenek hobbijukról is.

Az első kihívó Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita volt, aki – mint posztjában elmesélte – gyermekkorában a Kék-túrát járta, amikor egy plébános fogadta be őket, reggel pedig a házvezető néni kakaóval kínálta a gyerekeket. A későbbi érsek-metropolitának ez új volt, mert náluk csak ünnepeken járt a kakaó, ezért rögvest elhatározta, hogy papi pályára lép. Ami pedig az érsek hobbiját illeti, a dunaújvárosi görögkatolikus iskola diákjait látta először toll-labdázni. Nemrégiben megajándékozták egy toll-labdával, és azóta szorgalmasan gyakorol.

Kocsis Fülöp azt is elárulta, hogy a kihívással több héten át megosztják a közönségükkel, miért szeretnek görögkatolikusok lenni és miért választották a papi hivatást.

2022 a népszámlálás éve, és mi azt szeretnénk, hogy minél több görögkatolikus testvérünk vállalja gyökereit, vallja meg, hogy ehhöz a közösséghöz tartozik.

A Magyarországon élő mintegy háromszáz görögkatolikus pap közül eddig már ötvenen csatlakoztak a kihíváshoz,

és vallottak hivatásválasztásuk okairól. Van közöttük, aki eredetileg orvosnak készült, de akad olyan is, akit a világ egyik legnagyobb multi cége hívta a keleti szekciójához marketingmenedzsernek. A beszámolókból kiderül, hogy a görögkatolikus papok igazán sokféle hobbit űznek, a toll-labdázó érsek mellett van motoros pap és vadászó atya is.

A kihívás legújabb fejleményeit többek közt a Magyar görögkatolikusok oldalon lehet követni.