Itt van Budapest oltási terve

2021.02.18. 11:50 Módosítva: 2021.02.18. 11:50

„Ma a Miniszterelnökségre megyek, ahol bemutatom a főváros oltási tervét. Az embereknek csak akkor lesz igazán bizalma, csak akkor növekedik az oltási kedv, ha világosan beszélünk, kiszámíthatóan cselekszünk. Jelenleg pedig nagyon sok múlik azon, bíznak-e az emberek az oltásban, vagy sem” – ezzel a felütéssel hozta nyilvánosságra Karácsony Gergely a közösségi oldalán Budapest hat pontból álló oltási tervét. 

Ma a Miniszterelnökségre megyek, ahol bemutatom a Főváros oltási tervét. Az embereknek csak akkor lesz igazán bizalma,...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. február 18., csütörtök

A főpolgármester bejegyzésében hangsúlyozta: Budapest vezetése kész arra, hogy segítse a kormányt, hogy gyorsabban és gördülékenyebben haladhassunk az oltással.

„Mindannyiunk érdeke, hogy minél hamarabb minél több ember megkaphassa a vakcinát. Ez a megoldás arra, hogy végre kiszabaduljunk a rabságunkból, hogy végre együtt lehessünk, hogy színházba, moziba vagy étterembe mehessünk, hogy kezet foghassunk és megölelhessük egymást” – írta. 

  • Az első pontban Karácsonyék a háziorvosi rendelők mellett a kerületekkel közösen javasolják dedikált oltópontok kialakítását, ezzel is gyorsítva az eljárást. Összesen 30 darab oltópontot tudnak létrehozni, helyszínenként pedig egy nap alatt 3000 főt lehetséges beoltani.
  • A második pontban vállalják, hogy a fővárosi és kerületi fenntartású intézményekben dolgozókat vagy újonnan beköltözőket (idősotthonok, hajléktalanellátók), és a főváros kritikus infrastruktúráinak személyzetét (BKK, FKF és egyéb cégek munkatársait) orvosok bevonásával átoltják.
  • Felajánlják a lakossági szűrés során már bevált időpontfoglaló rendszerünket az önkormányzati és a kormányzati oltópontokhoz is – áll a harmadik pontban.
  • Az oltóközpontok helyszíneinek biztosítása mellett önkéntesekkel és rendészekkel is tudják segíteni az oltások lebonyolítását – olvasható a negyedikben.
  • Tájékoztatási kampányba kezdenek az oltási hajlandóság növelése érdekében. Nagyon fontos, hogy az emberek bizalommal legyenek a vakcinák iránt – emelik ki az ötödikben.
  • Oltást adni jelenleg csak szigorú körülmények között, orvosi rendelőben lehetséges, ezért átmeneti kormányzati felmentés szükséges a tömeges oltások megkezdéséhez – áll a hatodik pontban. Leginkább sport- és kulturális intézmények lehetnek alkalmasak, ahol mosható, fertőtleníthető paravánokkal az oltóhelyek leválasztása könnyen megoldható – mutatnak rá. Londonban még koncertek is vannak a nagy oltópontokban, így kötik össze kellemeset hasznossal. Miért ne lehetne ilyen Budapesten is? – teszik fel a kérdést.

A városvezető posztját úgy zárja: Remélem, együtt tudunk működni a kormánnyal. Az érdekünk közös: minél több embert minél rövidebb idő alatt beoltani.

A magyarországi oltási sorrendről itt írtunk bővebben.