Müller Cecília: A harmadik hullám elkezdődött

2021.02.18. 11:53 Módosítva: 2021.02.18. 13:14

Napok óta folyamatosan emelkedik itthon és a környező országokban is az újonnan regisztrált koronavírusos fertőzések, továbbá a kórházban ápolt és a lélegeztetett betegek száma is – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs napi tájékoztatóján, ismertetve a napi fertőzési adatokat. Emelkedett az aktív betegek száma is, akik vagy otthonukban, vagy kórházban gyógyulnak. Csak az elhunytak 3 százalékának nem volt krónikusnak számító alapbetegsége. 

Müller Cecília szerint ugyan ennek csak elméleti jelentősége van, de úgy vélte,

már megkezdődött a harmadik járványhullám is, ráadásul jelenleg emelkedő szakaszban vagyunk.

Ezért fontos, hogy az oltási tervet pontosan végrehajtsák. Magyarországon most már ötféle vakcinát engedélyeztek – hangsúlyozta Müller Cecília. A Szputnyik V-vel már oltanak, és jelenleg vizsgálják a Sinopharm dokumentációját az oltóanyaggal együtt. Szijjártó Péter tegnap azt mondta, hogy a kínai vakcina dokumentációjának egy része már december óta Magyarországon van. Ezzel kapcsolatban a tisztifőorvos kijelentette, 

korábban részdokumentációkat kaptak a Sinopharm-vakcinához, de az oltóanyaggal együtt megjöttek a hiányzó leiratok is, minden adat rendelkezésre áll, ahogy a vakcina is

– hangsúlyozta a tiszti főorvos. Hozzátette: az NNK igyekszik tüzetesen, alapossággal áttekinteni a dokumentációt, a szükséges vizsgálatokat pedig lefolytatni, hogy minél előbb lehessen vele oltani. Előtte azonban meggyőződnek arról, hogy az oltóanyag hatásos és biztonságos. Megjegyezte, reméli, hogy mielőbb rendelkezésre tudják bocsátani. 

A Sinopharm vakcinája kapcsán megismételte, amit korábban már elmondott: ennek a tárolása és a kiszerelése, kezelése is egyszerűbb. Megjegyezte, hogy  a hűtőszekrények rendelkezésre állnak a háziorvosoknál, az oltóanyagot feloldani és felszívni sem kell, mert az beadásra készen áll.

Müller Cecília kiemelte, nagyon fontos, hogy azokat védjék meg, akik a legkockázatosabb csoportokba tartoznak a szövődmények vagy halálozás szempontjából. Ezért is így határozták meg az oltási tervet,

mert életet nem tudnak visszaadni senkinek.

Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók oltási kampánya lezárult, de ha valaki még szeretne oltakozni, lehetőség van az oltás pótlására. Megjegyezte, az idősotthonokban és a szociális intézményekben is zajlanak a második körös oltások.

Müller Cecília beszélt a vakcinák alkalmazhatóságáról is. Az, hogy melyik kinek adható be, rögzítve van az alkalmazási előiratban, amit a gyártó határoz meg. Példának hozta az AstraZeneca vakcinát, amit a 18 és 60 év közötti krónikus betegek kaphatnak meg. Hangsúlyozta, hogy  1-1 ampullában 10 főnek elegendő védőoltás van, a beoltandók listája pedig a NEAK adatbázisából kerül a háziorvosokhoz.

Müller Cecília nyomatékosította, hogy a háziorvosokat többször is tájékoztatták, hogy ők maguk választhatják ki a vakcinát igénylők listájából azokat a betegeket, akiket ők orvosszakmai szempontból alkalmasnak is találnak az oltás beadására.

Ezt nekik kell eldönteni, hiszen ők vannak ott a körzetben, és ők ismerik a kórelőzményeket 

– fogalmazott az országos tisztifőorvos, és hozzátette, hogy csütörtökön késő este érkezik Magyarországra AstraZeneca vakcina, bár valamivel kevesebb, mint amit vártak. 

A várt 88 ezer adag helyett csak 83 500 adag érkezik, ami összesen 41 750 ember beoltására lesz elengendő.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy ezzel a szállítmánnyal tervezik a jövő héten folytatni a háziorvosok bevonásával zajló oltókampányt. 

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra is, hogy jelenleg három helyen működnek a koronavírus-szűrőbuszok, ahova azokat várják, akiket a háziorvos beutalt és már rögzítették az Országos Mentőszolgálat rendszerében. Az országos tisztifőorvos arra kért, hogyha lehet, autóval, és szigorú maszkhasználat mellett jelenlen meg, aki szűrésre megy. Kiemelte, hogy amennyiben az antigén gyorsteszt pozitivitást mutat, nincs választás, a betegnek haladéktalanul karanténba kell vonulnia és elkezdődik a járványügyi vizsgálat. 

Index kérdésére elmondta az országos tisztifőorvos, hogy

az egynapos beavatkozásokhoz előírt PCR-teszt térítésmentes, nem kerülhet pénzbe senki számára, nem kell fizetni érte.

Müller Cecília jövő hétre ígért adatokat arról, hogy a brit vírusvariánson kívül másik mutációja felbuklant-e már a koronavírusnak. 

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a rendőri intézkedések adatait: maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 182 emberrel szemben intézkedtek. Tömegközlekedési eszközök várakozóhelyein 27 emberrel szemben, üzletekben 17 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A vendéglátóhelyeken 4 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, január óta összesen 46 személlyel szemben léptek fel a korlátozások megszegése miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisvárdán fél évre bezártak egy vendéglátó egységet, mivel az alkalmazotton kívül 4 személy fogyasztott helyben szeszes italt. 

A kijárási tilalom megszegése miatt 331 emberrel szemben intézkedtek. Beszélt arról is, hogy 22 893-an vannak hatósági házi karanténban.