Újabb részletekre derült fény a Hableány katasztrófája ügyében

2021.02.20. 06:17

Bár szakértők szerint a Hableány nem volt alkalmas a hajózásra, nem vágott a Viking Sigyn elé – számol be a 2019. május 29-i dunai tömegszerencsétlenség ügyének újabb részleteiről az atv.hu

A büntetőper a tragédia kétéves évfordulóján folytatódik, előtte tanúként a dél-koreai túlélőket és az elhunytak képviselőit is meghallgatják. Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető cég képviselője az ATV-nek elmondta, a 27 ember halála azért következett be, mert a Viking Sigyn kapitánya nem figyelt. 

Nem vette észre. Azért, mert nem figyelt. Sajnos ilyen figyelmetlenség előfordul, és van olyan, hogy 28 ember halált okozza, és egy igen nagy kárt.

Bár a hajózási szakértők szerint a Viking Sigyn a tragédiát megelőző pillanatban utolérte a Hableányt, és a városnéző hajó keresztezte a szállodahajó útját, mégis mindkét fél részéről helyes volt az útvonal megválasztása. Szalma Botond szakértő az ATV Híradónak elmondta, hogy általa ismert adatok alapján a Viking Sigyn előzte meg a Hableányt, ráadásul szabálytalanul.

Tóth M. Gábor, a Viking kapitányát képviselő ügyvéd kiemelte, hogy a Hableánynak nem volt radarja, anélkül pedig nem lehet hajózni a Dunán. A tárgyalás során arra is rávilágított, a dél-koreai turistákat szállító hajó bár kis hajónak számít, jogi értelemben ugyanolyan nagy, mint a Viking Sigyn, ezért minimum háromfős személyzettel kellett volna kifutnia. A hajónak ezzel szemben kétfős személyzete volt.

Szalma Botond hajózási szakértő azonban kétségbe vonja ennek a ténynek a jelentőségét. Szerinte „marhaság” azt állítani, hogy ha hárman lettek volna, akkor látták volna a hajót. A Mahart korábbi vezetője úgy véli, minden részletet mérlegelni kell a jó döntés meghozatalához. 

Mint ismert, egy 35 fős dél-koreai turistacsoport kétfős magyar személyzettel utazott a Dunán a Hableány nevű városnéző hajón 2019. május 29-én, amikor este 9 óra 5 perckor a Margit híd lábánál összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableány másodpercek alatt elsüllyedt, 27-én meghaltak, 7-en túlélték, 1 embert mostanáig eltűntként keresnek. 

A Viking Sigyn kapitányát a történtek miatt halálos tömegszerencsétlenség okozásával és segítségnyújtás elmulasztásával vádolják. 

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport