Köd takarja be a reggelt, jön egy kis szaharai por is

3046
2021.02.20. 06:55

Szombat reggel erősen felhős vagy borult, párás, több helyen ködös idő lesz, majd délelőtt, délben lassanként szakadozik, csökken a felhőzet, többnyire feloszlik a köd, de naposabb területek inkább csak az ország kisebb felén valószínűek. Kezdetben az Alföld déli részén kisebb eső még előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tíz megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megye) sűrű, tartós köd miatt figyelmeztetést adott ki. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában több fokkal 10 fok alatt, a naposabb részeken kevéssel 10 fok felett alakul. Késő estére -2 és +8 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az Időkép azt is írja, az erőteljes délies áramlás nemcsak meleget hoz, hanem vele együtt nagy mennyiségű afrikai port is. Az Észak-Afrika felett felerősödő magassági szelek Nyugat-Európán keresztül egészen Skandináviáig szállíthatják a homokos levegőt. A szaharai por Magyarországra szerdán érkezhet meg, de előreláthatólag nem fog csapadékkal vegyülni, nem fog sáros esőt okozni. A napkeltéket, napnyugtákat azonban látványosabbá teheti majd.

 

Borítókép: Martiskó Gábor / Index