Hatékony szert kapnak a megyei kórházak is a koronavírusos betegek kezeléséhez

2021.02.26. 08:09

Napokon belül a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem klinikáin, valamint a megyei kórházakban is alkalmazhatják azt a koronavírus elleni gyógyszert, amelyet kiemelkedően jó eredményekkel használtak a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. A bamlanivimab nevű készítmény éppen a leginkább veszélyeztetett betegeken segíthet, olvasható az Infostart.hu portálon.

Kapcsolódó

A bamlanivimab nevű gyógyszer egy monoklonális antitest, amelynek előállításához fertőzésen átesett és felgyógyult betegek plazmáját használják fel. A SARV-CoV-2 tüskeproteinje elleni antitest nagyipari méretekben előállítható.

A gyógyszertől a szakemberek azt várják, hogy négyből három beteg esetében megakadályozza a betegség súlyosbodását, illetve a páciens kórházba kerülését

– magyarázta az InfoRádiónak Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. Az alkalmazása a járóbeteg-ellátásban történik, de kórházi körülmények között, miután egészen ritka esetekben szövődményekkel is járhat.

A szert a betegség korai időszakában kell alkalmazni, tehát a panaszok jelentkezését követő első tíz nap során, ugyanis minél közelebb kapja meg a beteg a szert az első tünetekhez, annál jobbak a gyógyulási esélyei. A készítmény három ütemben érkezik Magyarországra, a héten már 2400-2600 ampulla várható.