Leszedték a Turult a Várban

TB 2245 3
2021.02.26. 17:09

Leemelték helyéről pénteken a budai Várban a Turul-szobrot. A mára leromlott állapotú műalkotást a szakemberek egy óriásdaruval mozdították el, és a Savoyai-teraszon kialakított szabadtéri restaurátor-műhelybe szállították. A munkálatokat a Várba látogatók nyomon is követhetik a következő hónapokban – tájékoztatta az MTI-t a Várkapitányság Nonprofit Zrt.

A Turul-szobor a Budavári Palotanegyed egyik meghatározó látványossága, amely csaknem százhúsz éve magasodik Budapest fölé. Donáth Gyula művét 1905-ben, a Budavári Palota századfordulós építésének befejező szakaszában állították fel a Habsburg-kapu díszes kerítésének sarkán.

A hatalmas, bronzból készült alkotás karmai között kardot tartva, szárnyait repülésre készítve tekint méltóságteljesen a Duna felé. A magyar eredetmondák legendás madarát ábrázoló szobor a méretei miatt is tekintélyes: magassága tíz és fél méter, a szárnyak végeinek egymástól való távolsága 12 és fél méter. Kőből készült talpazatát a történelmi Magyarország címere díszíti.

Az alkotás több sérüléssel ugyan, de átvészelte a második világháborút, azóta kisebb javítások történtek rajta, azonban az állapota mára jelentősen leromlott. A Nemzeti Hauszmann Program keretében most teljeskörűen restaurálják.

A nemrég felújított Mátyás kútja bronzszobraihoz hasonlóan a szakemberek patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtanak végre, a Turul bronzfelületeinek sérüléseit is kijavítják, a szobor belső vasvázát pedig megerősítik. A munkát a Savoyai-teraszon felállított szabadtéri restaurátor-műhelyben végzik el a szakemberek, majd a monumentális művet megszépülve állítják vissza eredeti helyére.

A Turul-szobor mellett található Habsburg-kapu, a díszkerítés és a hozzájuk tartozó lépcső is jelentősen megsérült a második világháborúban. A károk helyreállítását a hetvenes-nyolcvanas években elvégezték, azonban az elmúlt évtizedek is nyomot hagytak rajtuk. Állapotuk sokat romlott, így halaszthatatlanná vált a teljes felújítás. Az eredetileg Jungfer Gyula műhelyében készült Habsburg-kapu kőelemeit megtisztítják, kijavítják a repedéseket és a felületi hibákat, valamint felújítják a díszes, kovácsoltvas szerkezetet.

A munkálatok ideje alatt a Habsburg-kapun és a Halászó gyerekek teraszon átsétálni nem lehet, ezért egy ideiglenes járdát építenek, amelyen keresztül a Savoyai-terasz továbbra is kényelmesen megközelíthető marad.  • Tippek
  • Lakáshitel