Keményen megbírságolhatják a védelmi intézkedések megszegőit

2021.03.07. 08:57

Pénteken délután jelentek meg a Magyar Közlönyben a heti kormányinfón bejelentett, majd később Orbán Viktor miniszterelnök által részletezett szigorítások.

A dokumentumban felhívják a figyelmet, hogy a rendeletben meghatározott ideiglenes védelmi intézkedések betartását a rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzi, és keményen megbüntethetik azokat, akik megszegik a szolgáltatásokra vonatkozó rendelkezéseket. 

Százezertől egymillió forintig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki az adott szolgáltatóra, ha a vezető vagy az üzemeltető tehet a szabályszegésről. 

A büntetés ráadásul azonos napon több, egymást követő ellenőrzés alkalmával is alkalmazható.

Emellett a helyiséget, területet, intézményt, illetve helyszínt legalább egy napra, de akár egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatják.

Ezeket a büntetőintézkedéseket együttesen is alkalmazhatják. 

Mindenesetre ha az adott helyszín üzemeltetője vagy vezetője intézkedett annak érdekében, hogy a jogellenes helyzet megszűnjön, tehát felszólította a jogsértő személyt a távozásra, illetve ha szükséges, értesítette a rendőrséget, akkor a jogsértés felelőssége nem őt terheli. 

Akit viszont pénzbírsággal sújtanak, annak 15 napja van az összeg befizetésére, és nincs lehetőség a döntés elleni fellebbezésnek.   • Bérelnék
  • Bankszámla