Van, ahol 250 kiló hús is elmegy naponta, most támogatást kapnak

2021.03.07. 14:27

Pénzügyi keret létrehozásával segítenék a pandémia miatt bezárt hazai magánállatkerteket, amelyek a látogatók elmaradásával jelentős bevételkiesést könyvelhettek el – írja a magyarmezogazdasag.hu.   

A szakportál cikke szerint a Magyar Állatkertek Szövetsége 2021. február 22-én rendkívüli online taggyűlést hívott össze, és elvi döntést hozott a magánkézben lévő állatkertek lehetséges megsegítése céljából.

Így alakul a támogatás

Az ülésen megállapodtak róla, hogy az Agrárminisztérium szakmai támogatásával a Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) tagjainak felajánlásaiból visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló, több millió forint értékű pénzügyi keretet hoznak létre, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy ugyanolyan összegű, vissza nem térítendő kormányzati támogatással növelt.  

Mint írják, 

ezen támogatási forma mindezen alapgondolatokat tudatosítva kíván megoldást nyújtani az állatkertek járványhelyzet okozta fenntartási nehézségeiből következő kihívásokra.

A portál megszólaltatta Tóth Tibort, a MagánZoo tulajdonosát, aki 25 éve nyitotta meg saját, 21 hektáron elterülő magánállatkertjét, ami több mint 400 állatfajnak ad otthont. Leírva a jelenlegi nehéz helyzetet azt mondta, évente több mint százezer vendéget fogadnak, azonban a tavaly márciusban megjelent pandémia óta jó, ha öt hónapot tudtak nyitva lenni. 

A MagánZoo-nál megközelítőleg az 5 millió forintos összeget is elérik a fenntartási költségek havonta, csak az állatok napi etetéséhez szükséges húsmennyiség 250 kilogramm, amit az állatkert saját forrásból kénytelen finanszírozni. 

Arra panaszkodott, hogy a kormány által életre hívott támogatásból a magyar állami fenntartású állatkertek is részesültek, pedig azt alapvetően nem erre találták ki.