Németh Zsolt: Napirenden kell tartani a nemzeti régiók ügyét

2021.03.10. 15:15

Ahogy az Index megírta, a Székelyföldért Társaság ma a Hősök terén egy nagy méretű, a székely és magyar nemzeti színeket megjelenítő kokárda elhelyezésével hívta fel a figyelmet a székely autonómia megvalósításának szükségességére.

Az esemény alkalmából Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kijelentette, hogy a nemzeti régiók ügyét napirenden kell tartani május hetedikéig azokban az országokban, ahol a tartalék aláírások száma még nem elegendő.

A politikus emlékeztetett, hogy május hetedikén zárul le a nemzeti régiókról szóló aláírásgyűjtés, amelynek keretei között egymillió aláírást kell összegyűjteni hét országból. A küszöbértéket tíz országban már sikerült elérni, de a tapasztalatok szerint az aláírások 10-15 százaléka érvénytelen – tette hozzá.

A kezdeményezésről elmondta, hogy az Európai Bíróság álláspontja szerint létre lehet hozni a nemzeti régiókat, amelyek célja, hogy az Európai Unió kohéziós politikájában a nemzeti régiók egyenjogúak lehessenek más többségi régiókkal.

Sajnálatos módon az elmúlt évtizedek azt bizonyították, hogy a nemzetiségek által lakott régiók szisztematikus diszkrimináció áldozatai a fejlesztéspolitikában – fogalmazott a Székelyföldet és a felvidéki Csallóközt példaként említve.

Németh Zsolt a szabadság napja alkalmából arról beszélt, hogy székely vértanúk a szabadságharc leverését követően is hűséggel ébren tartották annak eszméit, és ezért megtorlás áldozatai lettek.