Megalakul a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

150131883 10159013144276093 5884348650993749369 o
2021.03.13. 09:28

Orbán Viktor aláírásával megjelent csütörtökön az a kormányhatározat, amely rendelkezik a Nemzeti Állatvédelmi Tanács létrehozásáról. Ezzel egyidejűleg az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanács tagjainak megszűnik a megbízatásuk.

A szöveg alapján az új grémium javaslattevő, véleményező testület lesz, mely a többi között

  • megtárgyalja az állatvédelmet, állatjólétet érintő időszerű kérdéseket;
  • véleményt nyilvánít az állatvédelmi, állatjóléti jogszabályok tervezetéről, az állatvédelemmel, állatjóléttel kapcsolatos kormányzati stratégiáról;
  • felméréseket, vizsgálatokat kezdeményez az állatvédelmi, állatjóléti jogszabályok gyakorlati megvalósulásáról;
  • jogszabályalkotást vagy -módosítást kezdeményez;
  • javaslatokat tesz az állatvédelmi, állatjóléti oktatás és képzés folytatására;
  • nemzetközi kapcsolatokat épít más országok hasonló testületeivel.

A tanácsot az elnök és a társelnök vezeti, lesz egy titkára, ezenfelül 11 tagja. Az elnököt az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős miniszter kéri fel, társelnöknek pedig a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztost nevezik ki.

A 11 tag kijelölését többek között az igazságügyért felelős miniszter, az országos rendőrfőkapitány, a NAV, az Állatorvostudományi Egyetem, az MTA, a Nébih, a vadász- és az állatorvosi kamara végzi.

A tanács évente két alkalommal ülésezik, a Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján zárt ajtók mögött. Az alakuló ülést április 15-ig megtartják.

Múlt vasárnapig több mint 200 ezren töltötték ki az állatvédelemről szóló, február 7-én indult online kérdőívet. Az online konzultáció kiemelt helyet kapott a kormányzati kommunikációban, Orbán Viktor a Facebook-oldalán posztolt róla, hogy ő már válaszolt a kérdőív 13 pontjára.

(Borítókép: Orbán Viktor / Facebook)