Egyre több fiatal kerül intenzív osztályra

2021.03.14. 22:02

Ahogy több lett a koronavírus-fertőzött, sokkal nagyobb lett az intenzív osztályok terheltsége – mondta a közszolgálati televíziónak Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora plusz ötven intenzív ágy felállítását rendelte el. Gál János hozzátette: szerinte „az intenzív ki fog tartani”.

Gál János azt is hangsúlyozta, hogy „a vírus kiszámíthatatlan”, változik. Emiatt az is fontos az intenzív terápia érdekében, hogy legyen elegendő lélegeztetőgép.

A szakember elmondta, jelenleg azt látni, hogy sokkal több beteg kerül az intenzív osztályra, a fiatalabb korosztályból is. Az egészségügyi dolgozók a rendelkezésre álló eszközökkel és gyógyszerekkel segítik az életben maradás esélyeinek növelését.

Értékelése szerint emberfeletti teljesítmény, amit az egészségügy minden szakterületén, de különösen, amit az intenzív osztályokon végeznek hazánkban.

Gál János nagyon fontosnak nevezte, hogy minél előbb megkapják az emberek a koronavírus elleni vakcinát. Álláspontja szerint a Magyarországon engedélyezett oltóanyagok biztonságosak,  komoly szövődménnyel nem találkoztak. A Semmelweis Egyetem klinikaigazgatója szerint az oltás beadatása mindenkinek erkölcsi kötelessége.