Több volt egészségügyi dolgozó sem kapott fizetést, „mert feltorlódtak a dolgok”

DBZOL20210218004
2021.03.18. 15:51

Munkaügyi pert fontolgat a volt egészségügyi dolgozó a munkáltatója ellen, mivel három héttel a munkaviszony megszűnését követően sem kapta még meg a februári fizetését és a kilépőpapírjait. A dokumentumok hiányában új munkahelyén sem tudják alkalmazni. 

A férfi arról számolt be az Indexnek, hogy hosszú évek után, alapos mérlegelést követően nem írta alá a március elsején életbe lépett egészségügyi szolgálati jogviszonyt. Ő egyike annak több mint 4500 egészségügyi pályaelhagyónak, akik a közalkalmazotti jogviszonyukat is elveszítik, vagyis végső búcsút intettek a hazai állami egészségügynek.

A még tavaly októberben elfogadott új egészségügyi törvény értelmében márciustól a pályán maradóknak többek között vállalniuk kell, hogy ne csak veszélyhelyzet idején rendelhessék ki őket az ország más területére, illetve másodállásuk csak felettes vezető engedélyével lehetséges. 

A pályát elhagyó férfi kiemelte, döntése mögött nemcsak a kirendelés további fenntartása áll, hanem az is, hogy tavaly a koronavírus-betegség megjelenését követően nem kaptak megfelelő felszerelést. 

Beöltözés nélkül voltunk rengeteg olyan betegnél, akinek más alapbetegsége volt, és fel sem merült a  koronavírus jelenléte. Majd aznap vagy másnap szóltak a kórházból, hogy figyelgessük magunkat, mert tesztelést követően kiderült, hogy pozitív covidos a beteg. 

Munkája miatt közel egy éven át csak kapun keresztül tartotta a kapcsolatot idős szüleivel, hogy ne tegye ki őket semmilyen egészségügyi veszélynek. Problémaként említette azt is, hogy rengeteg munkára nagyon kevesen voltak, de a feszített munkatempó ellenére is kénytelen volt másodállást vállalni. 

Novemberben elvileg megemelték a bérünket, gyakorlatilag így sem vittem haza többet 170 ezer forintnál, annak ellenére, hogy napi 10-12 órát dolgoztunk. 

Az egészségügyi pályát most elhagyó férfi munkáját a továbbiakban nem az egészségügyben folytatja, bár hozzátette, minden bizonnyal hiányozni fog neki az a közvetlenség, amikor egy-egy ismerős arcú ember megállította az utcán, megköszönve a neki nyújtott segítséget. 

A férfi azonban már tudja, hol szeretne a továbbiakban dolgozni, erre azonban jelenleg nincs lehetősége: 

a munkáltató mind a mai napig nem adta át számára a munkaügyi papírokat. ezek hiánytalan átvétele különösen fontos, hiszen az új munkahelyen ezek nélkül nem tud munkába állni.    

Emellett a februári fizetését sem utalták még el. Telefonos megkeresésére türelmet kértek tőle: 

Azt a választ kaptam, hogy mivel rengetegen vagyunk, ezért kicsit feltorlódtak a dolgok, nem érik utol magukat a munkával, ezért nem kaptunk még fizetést. 

A volt egészségügyi dolgozó a történtek után munkaügyi pert helyezett kilátásba, amennyiben pár napon belül nem kapja meg a fizetését és a kilépőpapírjait.

(Borítókép: Ápoló az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tüdőbelgyógyászati osztályán 2021. február 18-án.  Fotó: Balogh Zoltán / MTI)