Galgóczi Ágnes: Sokkal súlyosabb fertőzést okoz a brit vírusvariáns

2021.03.21. 12:08

Még mindig emelkedő fázisban van a koronavírus-járvány harmadik hulláma, mert a regisztrált új esetek és az elhunytak száma sem mutat csökkenő tendenciát – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője a közmédiának vasárnap. Szombatra 227-en haltak meg egy nap alatt a vírus miatt. Vasárnapra ez a szám csökkent, de még így is sokan, 194-en vesztették életüket.

Galgóczi Ágnes kiemelte, hogy a brit vírusvariáns sokkal gyorsabban terjed, és súlyosabb fertőzést is tud okozni. Kitért arra is, hogy az új technológiák, új gyógyszerek, új védőoltások kapcsán mindig sokkal szorosabb a felügyelet mind a gyártó, mind a hatóságok részéről. Az oltásokat végzőktől elvárják, hogy az oltási reakciókat jelentsék.

A szakember hozzátette, kivizsgálták az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos jelzéseket is, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pedig azt közölte, az oltóanyag biztonságos. Ott, ahol korábban felfüggesztették a vakcinával az oltást, már újra oltanak. Magyarországon több mint 1,5 millió embert beoltottak már.