Az ujgurokért feszített ki molinót az I. kerület, így várták a kínai védelmi minisztert

2021.03.25. 16:47
Tibeti zászlóval és molinóval vállal szolidaritást a kínai Hszincsiang tartományban élő ujgur kisebbséggel a Budavári Önkormányzat, az erről szóló fotókat a Facebookra töltötték fel hétfőn.

Írtunk róla, hogy az ujgur muszlim kisebbséggel szembeni „elnyomó bánásmód″ miatt kínai tisztségviselők elleni szankciók bevezetéséről határoztak az Európai Unió tagállamai. Emberi jogi csoportok szerint a muszlim kisebbségi csoportokhoz tartozó mintegy 1,5 millió embert, köztük ujgurokat, kazahokat és egyéb kisebbségeket zártak átnevelőtáborokba a kínai hatóságok az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

Uniós diplomaták szerdán arról számoltak be, hogy beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújthatnak kínai tisztviselőket az ujgur muszlim kisebbséggel szembeni „elnyomó bánásmód" miatt. Kína nem hagyja szó nélkül az EU-s szankciókat – derült ki később, magyar vonatkozás, hogy Cseh Katalint, a Momentum EP-képviselőjét és a Renew Europe frakció alelnökét már kitiltotta a nagyhatalom.

A kínai védelmi miniszter hétfőn az I. kerületbe látogat. Ennek kapcsán a Budavári Önkormányzat képviselőtestületének többségi része fontosnak érezte, hogy szolidaritását fejezze ki a kínai Hszincsiang tartományban élő ujgur kisebbséggel és kiálljon annak elnyomása ellen, ahogy ezt az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia is teszi

– ezt már abban a Facebook-bejegyzésben olvashatjuk, amit az fent említett Budavári Önkormányzat tett ki hétfőn. 

*Igazságot az elnyomott ujguroknak! // Justice for those suffering in Xinjiang! _________________ A kínai védelmi...

Közzétette: Budavári Önkormányzat – 2021. március 25., csütörtök

Mint írják: kiállásukkal azért az európai, demokratikus értékrendért tüntetnek, „amiben mi magunk is hiszünk és amiért nap mint nap dolgozunk: egy olyan világért – és ezen belül egy olyan kerületért – ahol nincs helye etnikai vagy vallási alapú megkülönböztetésnek és rasszista gyűlöletnek; ahol autoriter döntések helyett a jogállam és a közösségi párbeszéd dönt; ahol nem hunyunk szemet a származás alapú gyűlölet és bántalmazás felett öncélú politikai érdekek miatt (mint ahogy azt a Kormány teszi).”

A molinót két nyelven a városháza bejárata fölé helyezték el.