Nem árulják el, hány betöltetlen állás van a magyarországi kórházakban

2021.03.28. 07:59

A magyarországi orvosoknak és ápolóknak március 1-jén éjfélig kellett aláírniuk az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, amellyel megszűnt a közalkalmazotti státuszuk.

Ezt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) március 3-i közlése szerint az érintettek 96,3 százaléka, 106 637 munkavállaló meg is tette, ami azt jelenti, hogy a kilépés mellett alig négyezren döntöttek, de az mostanáig nem világos, hogy ezzel és a március 1-ig meglévőkkel együtt hány betöltetlen állás van az egészségügyben Magyarországon.

Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője még március 10-én fel is tett három írásbeli kérdést erről Kásler Miklós humánerőforrás-miniszternek, azt firtatva, 

  • országosan, kórházakra lebontva hány orvos, egészségügyi dolgozó hagyta el az állami szektort;
  • az állami egészségügyet elhagyó orvosok milyen szakterületeken dolgoztak a kórházakban;
  • jelenleg pedig összesen hány betöltetlen álláshely van a kórházakban az eddig is betöltetlen státuszokkal, illetve a most kikerült orvosok, egészségügyi dolgozók helyével együtt.

Kásler Miklós helyett az Emmi parlamenti államtitkára, Rétvári Bence válaszolt, leveléből azonban semmi nem derült ki, az államtitkár ugyanis csak ahhoz vette a fáradságot, hogy az OKFŐ már idézett közleményére hívja fel Ungár Péter figyelmét.