Karácsonyfa húsvétkor? Nem a nyuszi a hibás!

IMG 20210319 133159
2021.03.29. 11:12

Aki húsvéti tojást keres idén a friss tavaszi fűben, könnyen lehet, hogy karácsonyfát talál helyette. Igaz, nem túl díszeset, nem túl frisset, de kétségkívül karácsonyfát, van belőlük bőven.

Pedig hagyományosan több mint két hónapja, vízkeresztkor (január 6-án) volt szokás megszabadulni a kiszolgált, karácsonyi ünnepi kelléktől, vagyis a Budapest közterületein kallódó fenyők immár hónapok óta éktelenkednek a parkolókban, parkokban, utak mentén.

Jogos tehát a felvetés, hogy miként lehetséges ez, hiszen a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) a vízkeresztet követő kihelyezési dömping idején már több mint félmillió tűlevelűt begyűjtött a kijelölt helyekről a célzottan erre a feladatra szolgáló úgynevezett fenyőfajáratokkal. A lakosság ugyanis vagy a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyek valamelyikére tehette ki a fákat.

Látható, hogy a lehetőségek között nem szerepelnek a játszóterek homokozói, a parkok pihenőpadjai és a patakok vizei.

Mégis, az Index tájékoztatást kért az FKF Nonprofit Zrt.-től, mit tehetnek, hova fordulhatnak azok, akiket zavar az ilyen helyeken eldobált, szemétté enyészett fenyők látványa.

A köztisztasági vállalat tájékoztatása szerint a fenyőfa szezon után, vagyis mostanság az FKF Nonprofit Zrt. munkatársai kizárólag azokat a karácsonyfákat tudják elszállítani, amelyeket a társaság kezelésében lévő közterületekre, a kommunális hulladékgyűjtő tartályok mellé helyeztek ki, mégpedig az ürítés napján. Tehát abban az esetben, ha a lakók a fenyőt máshová teszik, például parkokba, zöldterületekre, parkolókba, játszóterekre – mivel ezek a területek nem az FKF Nonprofit Zrt. kezelésében vannak –, nem áll módjukban elvinni.

Ha belegondolunk, ez érthető is, hiszen a kukásautók személyzete nem felderítőkből áll, akik a hajnali sötétségben eldobált fenyők után kutatnak.

Az FKF arról is tájékoztatott, hogy a karácsonyi ünnepeket követőn folyamatosan kérték a budapestieket, hogy csak két módon, a már említett háztartási hulladékos kukák mellé, illetve a mintegy 250 gyűjtőponton helyezzék el a kiszolgált fenyőfákat, amit a jelek és a mellékelt fényképek tanúsága szerint sokan nem szívleltek meg.

Mindazonáltal a vállalat is tisztában van azzal, hogy Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvásában szükség van a lakosság partnerségére, ezért azt kérik, hogy aki eldobált, kallódó fenyőfát lát, jelentse be a pontos helyszín megadásával.

Erre három lehetőség kínálkozik:

  • telefonon, a vállalat ügyfélszolgálati számán: +36 80 353 353,
  • elektronikus levélben: fkfzrt@fkf.hu,
  • valamint a cég honlapján található űrlapon, amelyet ITT lehet megtalálni.

A helyszín ismeretében a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. gondoskodik a fenyők elszállításáról, illetve ha nem a kezelésében álló területen vannak a fák, tájékoztatja az adott terület kezelőjét az illegális hulladéklerakásról. Az olyan nyilvánvaló esetekben tehát, amikor a kidobott fenyő parkban vagy játszótéren kallódik, a lakossági bejelentést célszerű egyenesen a közterület kezelőjének, jellemzően a helyi önkormányzatnak címezni.

(Borítókép: Sánta András / Index)