Bezár egy csaknem 800 embert alkalmazó ózdi gyár

2021.03.30. 13:36

A Johnson Electric Group nevű, elektromos motorokat, indítómotorokat és kapcsolódó elektromechanikai alkatrészeket gyártó vállalat bezárja eddig Ózdon működő gyárát. A vállalat az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írja, hogy az európai gyártókapacitásának átalakítása miatt zárja be autóipari alkatrészeket előállító ózdi gyárat. 

A gyár csaknem 800 embert foglalkoztat. 

A gyártás leépítése a tervek szerint több lépésben valósulna meg, és 2022 áprilisában zárulna, írták a közleményben.

Közölték, hogy

a vállalat vezetése tisztában van a bejelentés súlyával és az ózdi gyárban dolgozókra gyakorolt hatásával.

Ezért szorosan együttműködik a kormánnyal, a városvezetéssel, a munkaügyi hivatallal és a térség többi munkaadójával annak érdekében, hogy az érintett munkavállalók új munkahelyet találhassanak.

Az ózdi üzem bezárását azzal indokolták, hogy az elmúlt időszakban a piaci kereslet átalakult: 

a vevők az Ózdon előállított termékek helyett egyre inkább a vállalat automatizált gyáraiban előállított termékeit részesítik előnyben.

Ez a piacikereslet-változás okozta azt, hogy az ózdi üzem működtetése gazdaságilag fenntarthatatlanná vált. A fennmaradó alkatrész- és részegységgyártást a Johnson Electric más gyáraiba telepítik át.

A Johnson Electric folyamatosan vizsgálja globális gyártási helyszíneit versenyképesség és hatékonyság szempontjából, tették hozzá.

A tervezett ózdi gyárbezárás nem érinti a Johnson Electric hatvani gyáregységét,

amely továbbra is fontos szerepet tölt be a vállalat globális termelési láncán belül. A gyártás mellett Hatvanban található a Johnson Electric európai szolgáltatóközpontja, ahol a mérnöki, pénzügyi informatikai, beszerzési és adózási feladatokat látják el. A vállalat a tervek szerint felajánlja majd ózdi alkalmazottai egy részének az áthelyezés lehetőségét Hatvanba.

A cégcsoport központja Hongkongban van, és világszerte 23 országban több mint 35 ezer embert foglalkoztat.