Nem érdemes halogatni a mentők hívását, ha ilyen tünetei vannak

DSZZS20210301016
2021.03.30. 20:42

A nehézlégzés és az erős szívverés mellett a hirtelen vérnyomáscsökkenés, a hosszabb ideig tartó hányás, hasmenés vagy hallásvesztés esetén is azonnal orvosi segítséget kell kérniük az otthon gyógyuló covidos betegeknek az RTL Klub Híradójának nyilatkozó szakemberek szerint. A brit vírusvariáns ugyanis sokkal gyorsabban okoz károkat a szervezetben, és új tünetekkel is jár.

A szakértők azt mondják, aki nem vár az utolsó pillanatig, az jobb esélyekkel gyógyulhat fel a fertőzésből.

Sok fiatal és középkorú került kórházba az utóbbi hetekben. Az országos tiszti főorvos azt mondta, hogy bár minden eset más és más, az otthon gyógyuló covidos betegeknek nem szabad az utolsó pillanatig várniuk. A Dél-pesti Centrumkórház intenzív osztályának vezetője az RTL Klub Híradóban arról beszélt, hogy a fiatalok inkább a végsőkig otthon maradnak. 

Olyan mértékben fullad, hogy a békeidőkben már rég orvoshoz fordult volna, vagy mentőt hívott, most meg nem teszi, és ez nagyon nagy hiba, mert azt látjuk, hogy sokkal nagyobb kiterjedésben érintett a tüdejük, amikor megérkeznek, mint a korábbi hullámok során a betegeknek

– fejtette ki Bobek Ilona.

Dr. Késmárky András háziorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus brit mutációja sok újabb, veszélyes tünetet is produkál, ilyen lehet a hányás, hasmenés, vagy ha valakinek hirtelen nagyot csökken a vérnyomása, de a tünetek között említette a hallásvesztést és a szédülést is. 

(Borítókép: Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei egy koronavírus-gyanús beteg otthonánál a főváros környéki településén 2021. február 26-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)