Pár óra után bedeszkázták a ferencvárosi BLM-szobrot

STA8712
2021.04.01. 14:19

A ferencvárosi önkormányzat átadta a szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot, amely azonban csak pár órán át állhatott háborítatlanul a szélsőjobbos tüntetők miatt. A Légió Hungária és a Mi Hazánk berkeiből érkezett tiltakozók az Azonnali tudósítása szerint egyszerűen bedeszkázták a szivárványszínű szobrot, így azt nem is lehetett látni. 

A tervek szerint egyébként a BLM-szobor két hétig lesz kiállítva a kilencedik kerületi Ferenc téren.

Bayer Zsolt egyelőre nem jelent meg a helyszínen, bár korábban ő is a szobor ledöntését helyezte kilátásba. A Telex szerint viszont megjelent tíz rendőrautó, s a kiérkező hatóságok igazoltatták a demonstráció résztvevőit, köztük Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk elnökét is. 

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint azért fontos az installáció felállítása Budapesten, mert „a rasszizmus és a rendőri brutalitás elleni BLM-célok ugyanolyan relevánsak Magyarországon, mint bárhol másutt.” Példaként az Orbán-kormány migránsok és menekültek elleni „könyörtelen kampányát” említette, valamint a magyarországi romák „szisztematikus diszkriminációját.”

The planned art installation by Péter Szalay dedicated to the Black Lives Matter movement.

Közzétette: Robert Carrithers – 2021. január 5., kedd

 A szobor alkotója, Szalay Péter egyébként nem lepődött meg az ellenérzéseken.

Nem baj, igazából számítok rá, hogy baltával verik szét

 – nyilatkozta az Euronewsnak, hozzátéve, hogy hőre lágyuló műanyagból nyomtatja a darabokat, s ha megrongálják, akkor a sérült darab utólag is pótolható. Azt furcsállotta csak, hogy sokan „már azelőtt ezzel fenyegetőznek, hogy látták volna a kész művet.”

A Mi Hazánk egyébként tiltakozásképpen keresztet állított Ferencvárosban a BLM-szobor átadásának előestéjén, mivel véleményük szerint a mű „európai, fehér, heteroszexuális és keresztényellenes szimbólum”.

(Borítókép: Sóki Tamás / Index)