Elszabadultak a balatoni ingatlanárak

2021.04.02. 09:14
Az elmúlt egy év áremelkedése eredményeként ma akár egymilliót is kérhetnek négyzetméterenként

Meredeken nőnek az ingatlanárak a Balatonnál: a legnagyobb emelkedés Balatonkenesén volt, de a dobogó első helyén Tihany és Zamárdi áll, ahol a lakások átlagos négyzetméterára átlépte az egymillió forintot – írja az atv.hu. 

A jelenség nem új, Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint Budapest mellett a Balaton mutatja, hogy milyen irányba halad az ingatlanpiac. Tavaly március óta érezhető a balatoni kereslet megnövekedése, nem függetlenül a koronavírus okozta járvány hatásaitól – magyarázta az elemzési vezető az ATV Startban. A cég adataiból az látszik, hogy a befektetés mellett az életvitelszerű lakásvásárlás is fontos. A KSH tavalyi kimutatása szerint nőtt az állandó balatoni lakosok száma, ez trendforduló.

Új ingatlanok esetében nem ritka az egymillió forintos négyzetméterár. A Duna House elemzési vezetője szerint kétfajta kedvelt lokáció van: a vízparti házak, illetve a magasabban fekvő, nagyon jó panorámával rendelkező ingatlanok. A kiadó balatoni ingatlanok piaca is változott, az emberek hosszabb távban gondolkoznak, akár egy hónapra is bérelnének házat, apartmant.