Tilalom a válasz a balatoni ingatlanfelvásárlási őrületre

2021.04.04. 11:31

Paloznak után Szentantalfán is változtatási tilalmat rendelt el az önkormányzat, ezúttal kizárólag a falu külterületére, akárcsak tavaly Dörgicsén. Ez tehát információink szerint immár a harmadik Balaton-felvidéki település, ahol az önkormányzat úgy döntött, hogy rendelettel szigorít a falukép és a táj védelme érdekében.

A változtatási tilalom értelmében az érintett területen nem lehet telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani vagy más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani.

A változtatási tilalmat azért rendeltük el, mert ezen a szőlőkkel, kis borospincékkel, ligetekkel tarkított domboldalon több mint 300 olyan telek van, ahol az eddigi építési szabályok szerint építkezni lehetne

– írja közösségi oldalán Kiss Csaba polgármester.

Nem kérdés, hogy a mostani ingatlanfelvásárlási őrületben ez egy pillanat alatt meg is történne. Ezzel örökre megváltozna Szentantalfa látképe, hangulata, mindaz, amit szeretünk benne.

Legutóbb Paloznakon döntött úgy az önkormányzat, hogy a település egész területén tilos telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani, továbbá más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött változtatást végrehajtani. 

Akkor Czeglédy Ákos az Index érdeklődésére elmondta, hogy a környéken évek óta egyre több az építkezés, de csak most lett meg végre a jogi háttere annak, hogy a település bel- és külterületére egyaránt érvényes változtatási tilalmat rendeljenek el. 

Tény, hogy a Balatonnál egyre élénkül az ingatlankereslet, jószerivel bármilyen ingatlanra van kereslet. Az árak az egekbe szöknek, az északi parton 675 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagáron köttetnek az adásvételi üzletek.