Egyre több fiatalt érintenek a poszt-covid tünetek

2021.04.07. 07:19

Telt ház van a Szent Ferenc Kórház tavaly óta működő Covid–19 utáni rehabilitációs részlegén, a mostani érintettek egyértelműen fiatalabb korosztályból kerülnek ki, mint korábban, és a tünetek is sokkal összetettebbek – mondta az InfoRádiónak Toldy-Schedel Emil főigazgató.

A tünetegyüttes alapvetően hasonló: ízérzés- és szaglászavar, fulladás, száraz köhögés, a szívizom és a szív külső hártyájának a gyulladása, szívelégtelenség, különféle ízületi- és izomfájdalmak, illetve újonnan kialakult cukorbetegség és pszichés zavarok, köztük az alvászavar, demencia, valamint a gyerekeknél a tanulási zavar. A főigazgató hozzátette: 

azoknál, akik otthon élték át a koronavírus-fertőzést, a tünetek gyakorta több héttel később jelentkeznek, kiváltképp a mentális tünetek, a depresszió.

Megduplázódott a felépülés után hátrányos következményeket tapasztaló páciensek száma, igaz, ennek hátterében részben az áll, hogy a tünetek egy része később alakul ki. Emellett egyre több állapotról tudni biztosan, hogy a koronavírus-fertőzés következménye. Ennek tudatában megállapítható, hogy a betegek 15-47 százalékánál alakul ki egynél több poszt-covid tünetegyüttes. 

A Szent Ferenc Kórház Covid-fertőzés utáni rehabilitációs lehetőségek nevű Facebook-oldalán az érintettek egy kérdőív alapján tájékozódhatnak, hogy kell-e orvoshoz fordulniuk a tüneteikkel.